Mevcut bir okul binasının doğrusal elastik ve doğrusal elastik olmayan hesap yöntemleriyle değerlendirilmesi ve güçlendirilmesi
Assessment and retrofit of an existing school building with linear and nonlinear seismic analysis
  1. Tez No: 223369
  2. Yazar: YAVUZ İSMAİL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. METİN AYDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrusal elastik, Doğrusal olmayan elastik, Performans kavramı, Deprem, Bilgi düzeyi seviyesi, Linear Elastic, Non-linear Elastic, Performance Concept, Earthquake, Building Knowledge Factor
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Deprem Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmada, ABYYHY-2006 ya göre bina bilgi düzeyi tespiti ve binalardan bilgi toplanması , doğrusal elastik ve doğrusal olmayan elastik hesap yöntemleriyle analiz anlatılmıştır. Yapı elemanlarında oluşabilecek hasar bölgeleri, performans kavramı ve yapı sistemlerinin doğrusal olmama sebepleri esaslarına değinilmiştir. Ayrıca doğrusal olmayan sistemlerin hesaplara nasıl yansıtılacağı belirtilmiştir. ATC 40 ve FEMA356 yaklaşımlarının doğrusal olmayan analiz ile ilgili kısımları anlatılmıştır. Bu yönetmelikler için oluşturulmuş olan performans seviyeleri ve deprem kuvvetleri tanımlanmıştır. Doğrusal olmayan hesap yöntemleri için ABYYHY-2006 da verilen yaklaşımlar ele alınmış ve önerilen analiz yöntemleri için verilen kurallara değinilmiştir. Mevcut bir okul binasının bilgi düzeyi seviyesinin tespiti için yapılan çalışmalar anlatılmıştır. Yapının doğrusal elastik ve doğrusal olmayan elastik hesap yöntemleriyle analizi yapılarak performans seviyesi belirlenmiş ve güçlendirilmesine karar verilmiştir. Güçlendirilmiş sisteme hesap adımları tekrarlanmıştır. Ayrıca uygulanabilecek klasik güçlendirme metodları hakkında kısa bilgiler verilmiştir.Son bölüm olan sonuç kısmında da analiz sonuçları ve yönetmelik hakkındaki görüşlere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study ,data collection from buildings and building knowledge factor determination according to ABYYHY-2006 were presented and linear elastic analysis and non-linear elastic analysis procedures described. Besides probable failure zones of the structural members, structural performance concept and the reasons of non-linear behavior were investigated. Additionally non-linear analysis scheme was described. Linear elastic analysis procedure were also discussed. Relevant parts of ATC-40 and FEMA-356 procedures were summarized. Various performance levels and seismic forces for these methods were defined. Non-linear analysis approaches described in ABYYHY-2006 were investigated and the rules for the proposed analysis methods were discussed. Structural performance levels based on linear and non-linear analysis results determination and retrofit decision steps were investigated. Studies on determining knowledge factor for an existing school building were described. Additionally previously described linear and non-linear analysis performed for the building and the results were discussed. Retrofit decision was made according to the obtained results. Also same procedures done for retrofitted structure. Hence brief information on applicable classical retrofit methods was given. Finally remarks on the code and analysis results were given.