Vehicle booming noise investigation
Araçlarda uğultu tarzı gürültünün araştırılması
- Tez No: 223372
- Danışmanlar: PROF.DR. İSMAİL AHMET GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kabin içi gürültü, Ugultu, Transfer Fonksiyonları, Kavite Rezonansı, Ses ve Titresim Ölçüm Yöntemleri, Interior Noise, Booming Noise, Transfer Functions, Cavity Resonance, Noise and Vibration Measurements
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Otomotiv Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalısmada, ticari bir tasıtta belli bir devir sayısında, sanzımandaki vites konumundan bagımsız, araç kabininde olusan ugultu seklindeki rahatsız edici gürültü incelenmistir. Bu ugultu seklindeki gürültünün kaynagı, ileri ölçüm yöntemleri ile yarı anakoik odada yapılan testlerde tesbit edilmistir. Gürültü transfer fonksiyonlarıyla kaynak ve ulastıgı yol arastırılmıs, araç panellerinin titresim modları, sesin kabin içinde yüksek oldugu bölgeler tesbit edilmistir. Motor bir katı cisim gibi düsünülerek titresim modları arastırılmıstır. Sanzıman takozundan geçen titresimler, kabin içinde arka panelin ve kapıların rezonansa girmesine neden olmaktadır. Motor, baglı oldugu takozlarda gürültünün olustugu frekansta rezonansa girmekte ve gelen titresimler kabin içi kavite rezonansına sebep olmaktadır. Bu etkilerin sonuncunda kabin içinde ugultu seklinde rahatsız edici gürültü olusmaktadır. Gürültünün olustugu frekans bölgesinde motor ve sanzıman takozlarındaki iyilestirmeler ile kabin içinde meydana gelen ugultunun önlenebilecegi düsünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In a certain engine speed range booming noise which is independent of gearbox positions inside the cabin of a commercial vehicle has been investigated in this study. Several noise and vibration tests in semi-anachoic room have been performed in order to identify the booming noise. Sources and paths have been investigated by noise transfer functions. Body panel vibrations, structural resonances and the sound pressure level inside the cabin have been measured. The engine block was thought to be a solid structure and its structural modes have been obtained by using a modal exciter. The vibrations through both the engine and gearbox mounts cause the resonanses of the rear panel and doors. Because of this situation, an unpleasant sound that can be called as booming noise has been formed. It is thought that if the performances of both engine and gearbox mounts are improved, the booming noise which occurred in a certain frequency range will be prevented.