Rijid gruplar içeren ftalosiyaninler
Phthalocyanines containing rigid group substituents
- Tez No: 223373
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ZEHRA ALTUNTAŞ BAYIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Ftalosiyanin, 4-(4`-dioktilaminokarbonilbifeniloksi)ftalonitril, Phthalocyanines, 4-(4`-dioctylaminocarbonylbiphenyloxy)phthalonitrile
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada, başlangıç maddesi olarak 4-(4`-karboksibifeniloksi)ftalonitril bileşiğiseçilmiş ve bu maddeden yola çıkılarak 4-nitroftalonitrilin nükleofilik sübstitüsyonreaksiyonu sonucu 4-(4`-dioktilaminokarbonilbifeniloksi)ftalonitril bileşiğisentezlenmiştir. Bu bileşiğin sırasıyla Zn(CH3COO)2, CuCl2 ve CoCl2 2-dimetilaminoetanol içerisinde reaksiyonu sonucunda, periferal konumda dört adet amidgrubuna sahip metalli (Zn, Cu, Co) ftalosiyaninlerin sentezi gerçekleştirilmiştir. Eldeedilen bileşikler UV-Vis, IR, 1H-NMR, 13C-NMR ve Mass spektroskopik yöntemlerikullanılarak karakterize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, was synthesized, with a nucleophilic substitution reaction between4-(4`-carboxybiphenyloxy)phthalonitrile and 4-nitrophtalonitrile. Thiscompound was reacted with Zn(CH3COO)2, CuCl2, and CoCl2 to obtainmetallated phthalocyanine derivatives (Zn, Cu, Co). Syntheses were conductedin the solvent of 2-dimetilaminoetanol. The reactions yielded novel, peripherallytetrakis 4-(4`-dioctylaminocarbonylbiphenyloxy) phthalonitrile. The compoundswere characterized with UV-Vis, IR, 1H-NMR, 13C-NMR and Massspectroscopic methods.