Sıcak dövme kalıplarında sert dolgu kaynağı uygulamasıyla iyileştirmeler
Improvements in hot forging dies using overlay welding method
- Tez No: 223374
- Danışmanlar: PROF.DR. ADNAN DİKİCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Mechanical Engineering, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dolgu kaynagı, sıcak dövme, sıcak dövme kalıbı, kalıp ömrü, Overlay welding, hot forging, hot forging die, die life
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalısmada seçilen sıcak dövme kalıbı üzerinde sert dolgu kaynagı yöntemi uygulanarak kalıp ömrü arttırılmaya, dövme islemi sırasında kalıbın tashih edilmesi ihtiyacı ortadan kaldırılmaya çalısılmıstır. Öncelikle dolgu kaynak uygulanacak kalıbın hasar mekanizmaları belirlenmistir. Daha sonra sert dolgu uygulamasında kullanılmak için seçilen sıcak is takım çeligi özelliklerine sahip 4 farklı kaynak malzemesinin ve 1.2714 kalıp çeliginin sertlikleri, mikroyapıları, asınma dayanımları ve çekme testi sonuçları birbiriyle karsılastırılmıstır. Karsılastırma sonucunda kalıbın farklı bölgelerinde o bölgedeki hasar mekanizmasına karsı en dirençli olacak kaynak malzemesi seçilmis ve kalıp üzerine uygulanmıstır. İlk deneme sonucunda göz önüne alınmayan etkiler sebebiyle kalıp ömründe artıs saglanamamıstır. İlk denemeden elde edilen sonuçlar da degerlendirmeye alınarak kaynak malzemesi degistirilmis ve ikinci bir deneme yapılmıstır. İkinci deneme sonunda 1.2714 çeliginden yapılan kalıbın ortalama ömrüne göre %50 artıs saglanmıs ve üretim sırasında tashih islemi ihtiyacı ortadan kalkmıstır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study overlay welding method is used to improve the die life and decrease the repair work of the selected part group gear shaft hot forging die. First of all, failure mechanism of the die was deteremined. Later, hardness, microstructure, wear resistance and tensile test results of both four different welding alloy with hot work tool steel quality, which were chosen for overlay welding application, and standart 1.2714 hot work tool steel were compared. Finally, according to the comparison results weld materials with the best resistance against the effective failure mechanism on different areas of the die were chosen and then applied to the die with the overlay welding method. In the first trial as the result of the effects which are ommitted the die life didn?t improve. Information gained with the first trial was also included in the selection of the right material and a second trail was performed by changing the weld material. As the result of the second trial the die life of the overlay welded die was %50 higher than normal die made from 1.2714 and the die didn?t need a repair work during production.