MEMS tabanlı piezorezistif akış sensörünün tasarımı ve analizi
Design and analysis of a MEMS based piezoresistive flow sensor
  1. Tez No: 223375
  2. Yazar: ÖNDER TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LEVENT TRABZON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: MEMS, Piezorezistif Akıs Sensörü, Wheatstone Köprüsü, MEMS, Piezoresistive Flow Sensor, Wheatstone Bridge
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Malzeme ve İmalat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalısmada, endüstriyel uygulamalar için iki farklı piezorezistif akıs sensörünün tasarımı ve analizi yapılmıstır. Tasarımları yapılan akıs sensörlerinin çalısma prensibi piezorezistif etkiye dayanmaktadır. Her iki sensör de gövde mikro-isleme tekniği ile altı adet maske seti kullanılarak MultiMEMS üretim standartlarına uygun sekilde tasarlanmıstır. Kullanılan piezorezistif elemanlar p-tipi katkılandırılmıs olup değerleri 8 k'dur. Akıs ölçümü, uygulanan akıs ile eğilen kirislerin üzerindeki piezorezistif elemanlarda meydana gelen değismeye bağlı olarak Wheatstone köprü konfigürasyonlarından çıkıs fark gerilimi ölçme prensibine dayanmaktadır. Her iki sensörde de akıs hızı değerlerinin arttırılmasının, çıkıs fark gerilimi değerlerinin de artmasına sebep olduğu gözlemlenmistir. Tezde aynı zamanda bu sensörlerde kullanılacak malzemelerin seçimi ve üretim metodları da detaylı olarak anlatılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, the design and analysis of two distinct flow sensors for industrial applications are performed. The principle of operation of these sensors is based on the piezoresistive effect. Both sensors are manufactured, in conformance with MultiMEMS manufacturing standards, using bulk micro-machining technology with a set of six masks. The piezoresistive elements are p-type doped with a resistivity of 8 k. Flow measurement is based on the output voltage of Wheatstone bridges, which is caused by the changes in the piezoresistive elements due to the bending of beams submerged in the flow. For both sensors, it is observed that the output voltage increases as the flow rate is increased. The details of the materials selection and the manufacturing methods are also discussed.