Lojistik yönetimi ve tedarik lojistiği sürecinde performansın arttırılması
Logistics management and increase in performance of inbound logistics process
- Tez No: 223376
- Danışmanlar: ÖĞR.GÖR. H. HALEFŞAN SÜMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik Yönetimi, Tedarik Lojistigi, Nakliye Hizmeti, Logistics Management, Inbound Logistics, Transportation Services
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu yüksek lisans tezinde, Lojistik Yönetimi kavramı ve Tedarik Lojistigi Sürecihakkında bilgi, tedarik zincirinin yönetimi kavramı anlatılmaktadır. Tedarikzinciri yönetimi ile lojistik yönetiminin karsılastırılmasına ayrıca deginilmis,tedarik lojistiginde tasıma hizmetleri, nakliye servisinin satın alınması, nakliyehizmetinin kontrol edilmesi, tasımacılıga etki eden trendler ve son olarak daincelenen firmanın Hızlı Tır Yükleme Optimizasyon Projesini hakkında bilgibarındırmaktadır.Tedarik lojistigi sürecinde performans artırımı çalısması için Firma A ve FirmaA'nın birlikte çalıstıgı Firma B incelenmistir. Firma B'nin hızlı tır yüklemeperformansı düsüktür ve acil malzemelerin %25'i hızlı tırlara yüklenmektedir.Ayrıca tırların içindeki yüklenen malzemelerin %20'sini acil malzemelerolusturmaktadır. Bu düsük performans, fazla sevkiyat yapılmasına, envantermaliyetine ve fazla isçilige neden olmaktadır. Bu nedenden dolayı bu çalısmadahızlı tıra yüklenecek parçaların durumu incelenmis ve prosesi iyilestirmek içinhızlı tır yükleme optimizasyon projesi gelistirilmistir.
Özet (Çeviri)
In this master thesis, the concept of logistics management, the process ofinbound logistics and the concept of supply chain management is told. Thecomparison of logistics management and supply chain management is alsomentioned. It includes transportation services in inbound logistics, purchasingtransportation services, controlling transportation services, trends affectingtransportation and information of the firms? Fast Truck Loading OptimizationProject.In this thesis, Firm A and its consolidation center; Firm B are analyzed forincreasing in performance of inbound logistics process. The fast truck loadingprocess was running on low performance in Firm B. Roughly, only a 25% of theurgent materials are loaded to express trucks; oppositely, only a 20% of thematerials are actually urgent of which transferred via express trucks. Lowperformance leads overshipment , and extra labor and recovery costs. For thisreason, in this thesis all material loaded to express trucks are analyzed and toimprove the process Fast Truck Loading Optimization Project is develeoped.