Churn modeling in telecommunications sector
Telekom sektöründe ayrılacak müşterilerin tahmini
  1. Tez No: 223380
  2. Yazar: MÜGE ÖZMEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. DEMET BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, İstatistik, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Statistics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mobil iletişim sektörü, Veri madenciliği, Modelleme, Ayrılacakmüşterilerin tahminlemesi, Telecommunications sector, Prepaid churn prediction, Data mining, Modeling
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu tezde yapılan çalışma Türk iletişim sektörüne yöneliktir. Bu teze konu olan mobililetişim şirketi, eğer kontörlü bir hat son kontör yüklemesinden sonra 6 ay içinde tekrarkontör yüklemezse, bu müşterinin kontratını iptal eder. Bu çalışma, söz konusu mobililetişim şirketinden ayrılacak müşterilerin tahmininin veri madenciliği teknikleri ilemodellenmesi ve bu sayede her müşteriye bir puan atanmasını kapsar. Bu puan,müşterinin 6 ay sonra şirketi terk etme olasılığını gösterir.Her veri madenciliği uygulaması arkasında çalışan algoritmalar vardır. Karar ağaçlarıve regresyon modellemesi ayrılacak müşterilerin tahmini sırasında kullanılmış ve bualgoritmalar tez içinde ayrıntılı olarak sunulmuştur. Kontörlü hatta sahip müşterileringeçen ay çağrı merkezine yaptıkları şikayet sayısı, bir bağlılık programına üye olmaları,son 6 aydaki kontör yükleme sayıları ve geçen ay bu mobil şirketin şebekesindearadıkları farklı kişi sayısı müşterilerin şirketten ayrılma tahmininde önemli birergösterge olarak ortaya çıkmıştır.Bu çalışmada hangi müşterilerin gideceği bulunduktan sonra, gitme ihtimali yüksekkontörlü müşterilerin elde tutulması ile şirkete sağladıkları katkı değerlendirilmiştir.Müşteri ilişkileri yönetiminde erken önlem alınabilmesi için, gitme ihtimalini gösterenolasılık değerlerinin nasıl kullanılabileceği konusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the wireless telecommunications sector in Turkey. If a prepaidcustomer does not refill his/her card within 6 months after his/her last refill, the wirelesscompany subject to this study cancels the contract of the prepaid customer. A churnprediction model is developed to produce a score for each prepaid individual customerwho is likely leave the company in 6 months due to this involuntary reason.Logistic regression and decision trees are used to predict the churners. All thealgorithms that are employed in this study are illustrated in detail. Number of complaintcalls done by the customer to Call Center for last month, being a member of loyaltyprogram, total number of refills of the customer for last 6 months and number ofdifferent phone numbers that customer dialed last month in the network of this wirelesscompany have been found as most significant indicators of prepaid churn.After determining which customers are likely to churn, this study ends with assessingchurners value to the organization and provides recommendations on how to use churnscores in order to show the importance of proactive customer relationship management.