Sentetik krom-alum çözeltisinden elektrolitik krom üretiminde farklı anot malzemelerinin elektroliz sürecine etkisi
Effect of different anode materials on electrolysis of chromium from chrome-alum solution
- Tez No: 223409
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SEBAHATTİN GÜRMEN, PROF.DR. CÜNEYT ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektrolitik Krom Metali Üretimi, Boyutsal Kararlı Anotlar, DSA, Electrolytic Chromium Production, Dimensionally Stable Anodes, DSA
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Metalurjisi ve Teknolojileri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Metalik krom (Cr) üretimi kromit cevheri madenciligi ile baslar. Kromit cevheri ya ergitme yolu ile ferrokroma, ya da kavurma ve liç islemleri ile sodyum dikromata dönüstürüldükten sonra elde edilen kromik oksitten alüminotermik yolla metalik krom üretilirken, ferrokromdan da elektrolitik metotla metalik krom eldesi gerçeklestirilmektedir. Türkiye, kromit cevherlerinin zenginligi açısından dünyada ilk sıralarda yer almaktadır. Ülkemizde metalik krom üretimi yapılmamakla birlikte ferrokromun yanı sıra, kromit cevherinden baslayarak degisik krom kimyasalları üretilmektedir. Elektrolitik krom metali eldesi amacına yönelik yapılan bu çalısmada laboratuar ölçekli elektroliz hücresinde sentetik Cr-alum çözeltisinden krom elektrolizi gerçeklestirilmistir. Elektroliz çalısma parametrelerinden elektrolit sıcaklıgı 52°C, pH degeri 2,1-2,4 aralıgında, elektrolit bilesimi: 40 g/L Cr, 90 g/L NH4 +, 350 g/L SO4 2- ve akım yogunlugu 750 A/m2 olup, ayrıca anolit ve katolit seviyeleri arasındaki farkın (h) optimum degeri ve elde edilen katot yüzey morfolojileri de bu çalısma kosulları için tespit edilmistir. Çalısma kapsamında, farklı anot malzemelerinin (saf Pb, PbCaSn alasımı, karbon anot, sinterlenmis grafit ve iridyum oksit kaplı titanyum) elektrolitik krom morfolojisine ve akım randımanına etkisi incelenmistir.
Özet (Çeviri)
The production of chromium metal begins with the mining of chromite ore. Chromite ore is then converted either into ferrochromium by smelting or into sodium dichromate by roasting and leaching. Chromic oxide (made from sodium dichromate) is converted into chromium metal by the aluminothermic process. Ferrochromium is converted into chromium metal by the electrolytic method. Turkey is one of the countries which possess the richest chromite ore reserves in the world. Although no metallic chromium production is carried out in Turkey, various chromium chemicals, along with ferrochromium are produced. In this study, which is aimed to produce electrolytic chromium metal, chromium electrolysis is conducted in a lab-scale electrolysis cell by utilizing synthetically prepared chrome-alum solution and by utilizing different anode materials such as; pure lead, PbCaSn alloy, carbon, pressed and sintered graphite, and IrO2 coated titanium anode. The parameters of the electrolysis operation were: 52±1°C, pH = 2,1-2,4, 750 A/m2 current density, electrolyte composition: 40 g/L Cr, 90 g/L NH4 +, 350 g/L SO4 2-. Moreover, the head between the catholyte and anolyte levels (h) was optimized. Cathode morphologies were also determined through SEM analysis under the conditions of electrolysis experiments.