Metrolarda yön bulma davranışının çevresel stres bağlamında irdelenmesi
A study of way finding behaviour according to environmental stress in the underground stations
- Tez No: 223437
- Danışmanlar: PROF.DR. ALPER ÜNLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Metro İstasyonu, Yön bulma, Stres, Subway station, Wayfinding, Stress
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada, metro istasyonlarında çevresel stres faktörüne bağlı kalarak istasyonlardaki bazı tasarım kriterleri incelenmiştir. Metro istasyonlarının kullanıcılar tarafından algılanması, istasyonlarda yön bulma ve oryantasyonun önemi, yolcu sirkülasyonun değerlendirilmesi, istasyonda kullanılan sirkülasyon sistemleri, yolcu akışı ve hareketleri, aydınlatmanın istasyon tasarımındaki etkisi ve önemi, kalabalıklık ve yoğunluk kavramlarının algılanması ve tüm bunların kullanıcı üzerindeki etkileri anlatılmıştır. Tez kapsamında yapılan alan çalışması ile büyük kentlerde ulaşım sorununu çözmede önemli katkılar sağlayacak olan metro sistemlerinin kullanıcı üzerinde yarattığı stres kuramı üzerinde durulmuştur. İki farklı istasyonlardaki yön bulma performansı ayrı ayrı ele alınmış ve farklı yapım tekniklerinin yolcu davranışı üzerinde etkisi olup olmadığını incelemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the physical elements that affect the environmental stress in metro stations are discussed. The perception of metro stations, the importance of wayfinding and orientation, circulation system and time usage; the effect of lighting system, the perception of crowding and density and the all effects and importance of these factors on people is discussed. Metro is an easement of access for the passengers so that people want to arrive which they want, on time. In the field study a survey is made in two stations which are made with different construction technique and the effects of this construction technique on the wayfinding and user behavior is discussed.