Tekstil sektöründe ERP sistemi seçimine uzman sistem yaklaşımı
An expert system approach to the ERP system selection process in textile industry
- Tez No: 223460
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. UFUK CEBECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Industrial and Industrial Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: ERP, Uzman Sistemler, Bulanık AHP, Tekstil, ERP, Expert Systems, Fuzzy AHP, Textile
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalısmada tekstil sektöründe ERP sistemi seçimi için bir metodoloji belirlenmis ve bir uygulama çalısması yapılmıstır. Günümüz is yasamındaki rekabet ve hız ortamında ayakta kalma savası veren isletmelerin vazgeçilmez bir parçası olan ileri bilgi teknolojilerinden en önemlilerinden biri kurumsal kaynak planlaması sistemleridir. ERP, bir organizasyonun her fonksiyonel alanını kapsayarak bu alanların en fazla rekabet avantajı elde etmesine imkan veren, tümüyle entegre edilmis bilgisayar destekli bir is yönetim sistemidir. Çalısmada öncelikle ERP sistemleri hakkında bilgiler verilmis, gelisme süreci ve genel özellikleri incelenmistir.Gelistirilen metodun temelini teskil eden uzman sistemler ve Bulanık AHP yöntemleri açıklanmıstır. Uzman sistem yaklasımında kullanılan kurallar,sorular ve bulanık AHP yönteminde kullanılan kriterler belirlenmis ve metodoloji bir firmaya uygulanmıstır. Uzman sistem sorularıyla firmanın uygun olmayan ERP sistemlerini elemesi saglanmıstır. Bulanık AHP yöntemi kullanılarak, kriter agırlıkları ve ERP sistemlerinin kriterler bazındaki agırlıkları belirlenmistir. ERP sistemlerinin kriter bazında çıkan agırlıkları, kriter agırlıklarıyla çarpılıp toplam sonuç bulunmus ve en büyük degere sahip ERP sistemi en uygun seçim olarak bulunmustur.
Özet (Çeviri)
In this study, a methodology is determined for selecting an ERP system in textile industry and the methodology is applied to a firm. One of the most important advanced information technologies which are the constant part of companies that struggle to stand up in the surroundings of rivalry and speed in today?s working life is Enterprise Reosurce Planning systems. ERP is a total integrated, computirezed business management system that covers every functional area of the organization enabling it to derive the most competitive advantage. At first, the definition of ERP systems is done and the development phase and the attributes of the system are described. Expert systems and fuzzy AHP method which are the base of the developed method are described. The questions and the rules which are used for the expert system approach and the criterias which are used in the fuzzy AHP method are identified and the methodology has been applied to a firm. By using the expert system, the ERP systems which don?t fit to the company have been eliminated. By using fuzzy AHP method, the weights of the criterias are determined. The criteria based weights of ERP systems are multiplied by criteria weight and the result is found. The ERP system which has the highest value is determined as the best solution.