Ülkelerin askeri benzerliklerine göre kümeleme analizi yardımıyla sınıflandırılması
Classification of countries according to their military similarities by cluster analysis
  1. Tez No: 223461
  2. Yazar: YİĞİT AKAT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BURÇ ÜLENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, İstatistik, Defense and Defense Technologies, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Kümeleme analizi, Askeri harcamalar, Asker sayısı, GSMH, Cluster analysis, Military expenditure, Armed force population, GDP
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Savunma Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalısmada seçilmis 52 ülke askeri yapıları ve bu yapıyı temel olarak etkileyen değiskenler kullanılarak kümeleme analizi yardımıyla sınıflandırılmıstır. ?lk önce askeri yapı ve bunu etkileyen temel faktörler belirlenmeye çalısılmıstır. Bu faktörler kullanılarak yapılan kümeleme analizi sonucunda 8 adet kümeden olusan yapı uygun bulunmustur. Bu 8 küme belirlenirken hiyerarsik ve hiyerarsik olmayan kümeleme analizi metotlarından faydalanılmıstır. Farklı alternatifler değerlendirilip sonunda Ward metodunda karar kılınmıstır. Ve kümeleme Ward metoduna göre iki asamada gerçeklesmistir. Bu kümeler kendi içinde analiz edildiğinde hangi değiskende hangi ülkelerin öne çıktıkları görüldüğü gibi bu kümeler birbirleriyle de kıyaslanmıslardır. Sonuçlar teorik açıdan incelenen bazı çalısmalarla paralellik göstermekle beraber yeterli tutarlılıkta görülmüstür.
Özet (Çeviri)
In this study 52 chosen country are grouped according their military structure and the factors that affects on this structure by the aid of clustering techniques. In the beginning military structure and affecting factors are tried to be determined. At the end 8 grouped structure seemed valid for this analysis. To determine group numbers both hierarchical and non-hierarchical clustering methods are applied. After the evaluation of different alternatives Wards method is decided. An internal analysis applied to this clusters to gauge which country lead in which factor, and also these clusters are compared to each others. The results are parallel to some of examined studies and seemed sufficient.