Enerji iletim hatlarında arıza yerinin belirlenmesi
Fault location on power transmission lines
  1. Tez No: 223466
  2. Yazar: ŞAHİN HAÇEMANAYVALYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA BAĞRIYANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji letim Hatları, Arıza Yeri, Koruma, Power Transmission Lines, Fault Location, Protection
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Hem tüketiciler, hem de güç sistemini olusturan üretim, iletim ve dagıtım birimleri açısından özellikle ekonomik rekabetin yogunlastıgı günümüz kosullarında, elektrik enerjisindeki kısa süreli bir kesinti dahi pek çok problemi de beraberinde getirecektir. Bu nedenle güç sisteminin temel yapı tası olarak enerji iletim hatları göz önüne alındıgında, meydana gelen bir arıza en kısa sürede giderilmelidir. Arızanın giderilebilmesi, iletim hattının tekrar devreye alınarak sistemin normal çalısma kosullarına dönebilmesi için de öncelikle arızanın nerede olustugunun belirlenmesi gerekir. Enerji iletim hatlarında arıza yerinin belirlenmesi için çesitli yöntemler gelistirilmistir. Bu çalısmada; fazör domeni yöntemleri, zaman domeni yöntemleri ve yürüyen dalga yöntemleri olmak üzere üç büyük grupta toplanan bu yöntemler incelenmistir. Örnek bir sistem modeli üzerinde arıza direnci, arıza tipi ve arıza uzaklıgı açısından farklı kosullarda arızalar olusturularak arızalı sisteme iliskin veriler olusturulmus ve elde edilen veriler, fazör domeni yöntemleri olan basit reaktans yöntemi ve iki uçtan ölçüm yapılan empedans temelli bir yöntemin algoritmalarını gerçeklemek üzere hazırlanan programlarda kullanılarak arıza uzaklıgı sonuçları üretilmistir. Sonuçlar tablo ve grafikler seklinde sunularak irdelenmistir.
Özet (Çeviri)
In the point of view of both consumers and the generation, transmission and distrubition parts of power system, any outage even of short duration will cause many problems in such recent increased economic competition conditions. Therefore, considering the power transmission lines as the backbone of the power system any fault on these lines must be cleared immediately. It must firstly be determined that where the fault occurs to repair the fault and to restore the system back to its normal working conditions by reclosing the transmission line. Many different methods to estimate transmission line fault location have been developed. In this study, these methods which are classified in three big groups such as phasor domain methods, time domain methods and travelling wave methods are examined. Basic information about the algorithm for fault location of each group is given, however mostly concentrated on the impedance based phasor domain methods. Faulted system data is provided by using model of a sample system simulations performed for different conditions of fault resistance, fault type and fault distance. The results of fault location distance have been produced by using this data in the programs written to implement the phasor domain algorithms of the simple reactance method and the two ended impedance based method. The results are discussed and presented in tables and graphs.