Yeni liflerden mamul çorapların konfor özellikleri
Comfort properties of socks produced with new fibers
  1. Tez No: 223465
  2. Yazar: HAKAN AVCI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CEVZA CANDAN, Y.DOÇ.DR. YEŞİM İRİDAĞ BECEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çorap, Konfor, Isı transferi, Nem geçirgenligi, Sıvı transferi, Hava geçirgenligi, Yeni lifler, Sock, Comfort, Heat transfer, Moisture transfer, Liquid transfer, Air permeability, New fibers
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalısmada, yeni lif tiplerinin giysi konforuna ne kadar katkıda bulundugu, bu katkıyı saglarken giysinin fiziksel performansında ne gibi degisiklikler yarattıgı tespit edilmeye çalısılmıstır. Çalısmada, tamamı dogal lif olmak üzere, yeni lif olarak Modal, bambu, Viloft, soya, Seacell; kontrol amaçlı olarak pamuk ve viskon lifleri seçilmis ve çorap formunda örülmüstür. Hazırlanan çorapların konfor özelliklerini tespit etmek içn su buharı geçirgenligi, ısı transferi, sıvı transferi, kuruma ve hava geçirgenligi testleri; fiziksel performansını tespit etmek için patlama mukavemeti, asınma, boncuklasma, esneme ve boyutsal degisim testleri yapılmıstır. Deneylerin neticelerine göre, lif tipinin kumas konfor özelliklerine direkt ve dolaylı etkisinin oldugu görülmüstür. Kullanılan yeni liflerden; Modal ve Seacell lifleri konfor ve fiziksel performans açısından iyi sonuç vermistir; bambu serinlik hissi açısından iyi sonuç verirken fiziksel degerleri çok düsük çıkmıstır; Viloft sagladıgı ısıl izolasyon ve kılcal ıslanma özellikleriyle ön plana çıkmıstır; soya düsük ısı iletimi yüksek ısı tasınımı özelligi sergilerken su itici liflere benzer özellik sergilemistir. Bu çalısmadaki dikkat çekici sonuç, pamuk ile karısım halinde kullanılan yeni liflerden elde edilmis çoraplar, aynı liflerin %100 oranında kullanıldıgı çoraplardan hem konfor açısından hem de fiziksel performans açısından daha iyi sonuç verdigi görülmüstür. Yeni liflerden optimum verim alabilmek için pamuk ile karısım halinde kullanılması daha uygun olacagı görülmüstür.
Özet (Çeviri)
In this project, contribution of new fibers to clothing comfort with effects on physical performance of fabric has been investigated. Modal, bamboo, Viloft, Seacell and soybean were selected as new fibers and cotton and viscose fibers were selected as control group. Selected fibers which are all natural origin were prepared in sock form for examinations. To determine comfort properties, moisture vapour transmission, heat transfer, liquid transfer, drying and air permeability tests and to determine physical performance, bursting strength, abrasion, pilling, stretch and dimensional stability tests were carried out to these sock samples. According to examination results, it?s seen that fiber type has effects on comfort properties of garments both directly or indirectly. It?s found that; Modal and Secell fibers had better performance on both comfort and physical properties; bamboo fiber had the best result for coolness but its physical performance was very bad; Viloft fiber showed higher thermal isolation and wicking performance; Soybean fiber showed low thermal conduction and high thermal convection properties while it acted as hydrophobic fiber for wetting behaviour. The most conspicuous result of the project is that socks produced with blend of new fibers and cotton showed higher performance for both comfort and physical properties than the socks produced with 100% of that new fiber. To obtain optimum efficiency from new fibers, it will be useful to use them as blended with cotton.