Soğuk ve sıcak haddelenmiş aluminyum 6016 alaşımlarının kaynak davranışları ve kalıntı gerilme analizi
The welding behaviours of hot and cold rolled al 6016 alloys and residual stress analysis
- Tez No: 223474
- Danışmanlar: PROF.DR. YILMAZ TAPTIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alüminyum alasımları, Alüminyum kaynagı, TIG kaynagı, Kalıntı gerilme, Aluminium alloys, The welding of aluminium, TIG welding, Residual stress
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Agırlık olarak karbon çeliklerinin yalnızca üçte biri olmasına ragmen mukavemet olarak bu çeliklerle karsılastırılabilecek duruma getirilebilen alüminyum alasımları özellikle son yıllarda basta otomobil ve havacılık olmak üzere giderek artan bir kullanım alanınına sahiptirler. Özellikle ısıl islem uygulanabilen Al-Mg-Si içerikli 6000 serisi alasımlar basta otomobil ve havacılık endüstrisi olmak üzere gelisen teknolojinin ihtiyaçlarına karsılayabilen bir metal olarak karsımıza çıkmaktadır. Bilindigi gibi kaynakla yapılan birlestirme islemleri beraberinde bir çok malzeme hatasını da beraberinde getirmekte ve servis kosullarında malzemelerde ciddi hasarlara yol açabilmektedir. Özellikle alüminyum alasımlarının kaynaklanması sırasında ortaya çıkan kaynak metali içerisinde oksit film hapsolması, gaz boslukları, sıcak çatlak olusumu, malzemede mukavemet kaybı ve kaynak sonrası kalıntı gerilmelerin varlıgı en çok rastlanan sorunlardır. Bu çalısmada 6000 serisi alasımlardan sıcak hadde ve soguk hadde olarak üretilmis Al 6016 alasımlarının kaynak davranısları incelenmistir. Çalısmanın amacı üretim yöntemleri farklı olan bu iki metal arasında bu farklılıga baglı olarak kaynaklanabilirliklerinin degisimi, kaynak parametrelerinin degisimi ile kaynaklanabilirlik özellikleri arasındaki iliskiyi belirlemektir. Çalısmada kullanılan kaynak yöntemi manuel TIG kaynagı olarak belirlenmis ve THY. A.O Kaynak Atölyesinde yaptırılmıstır. Kaynak islemi sırasında kaynak parametreleri degistirilirken, bu parametrelerin degisimi ile birlikte kaynak davranısları, yapılan mekanik ölçümler ve X-ısınları kırınımı yöntemi ile belirlenmeye çalısılmıstır.
Özet (Çeviri)
Comparision to steels, aluminium is one over three times lighter on the contrary some aluminium alloys have the strenght as high as steels. These aluminium alloys have application areas in automobile and aviation industries, especialy heat treatable 6000 (Al-Mg-Si) alloys became the most popular metal in these areas to meet the need of developing technology. As is known, joint by welding has lots of defects which cause many serious damages in weldments in service conditions. Particularly, oxide entrapment, porosities, hot cracking, loss of strength and residual stress after welding are the most common problems in aluminium welding. In this work, welding behaviours of hot and cold rolled Al 6016 alloys are worked out. The aim of the study is analizing the weldability features between two different alloys depend on the manufacturing methods, and the relations between welding parameters and weldability. The welding method is determined as manuel TIG welding and applied in THY A.O. Welding Workshop. According to the changing of parameters, the weldability of the alloys are observed by the mechanical tests and residual stress analysis by X-ray difraction.