Kent içi raylı sistemlerde hat bakımı ve maliyeti
Track maintenance and its cost in urban railway systems
- Tez No: 223475
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜBEYDE ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Transportation, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kentiçi Raylı Sistemler, Tramvay, Hafif Metro, Koruyucu Bakım, Düzeltici Bakım, Urban Railway Systems, Tram, Light Rail System, Preventative Maintenance, Corrective Maintenance
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Ülkemizde son yıllarda nüfus yoğunluğunun ve buna bağlı olarak trafik yoğunluğunun fazla olduğu şehirlerde trafik yoğunluğunu azaltmak ve çevreye duyarlı bir toplu taşıma yapmak için kent içi raylı sistemlerin arttığı görülmektedir. Yapılan kent içi raylı sistemlerin işlevlerini yerine getirebilmesi ve sürekliliği için bu sistemlerin sürekli olarak bakımının yapılması gerekmektedir. Bakım çalışmalarının nasıl ve hangi yöntemlerle yapıldığı ve bakım maliyetlerinin ne kadar olduğu bir raylı sistem için en önemli kriterlerdendir. Bu çalışmada İstanbul kent içi raylı sistemler olan Tramvay, LRT (Hafif Metro) ve Metroda yapılan kritik koruyucu bakım çalışmalarının nasıl ve hangi periyotlarda yapıldığı ve çıkabilecek arızaların nasıl giderileceği düzeltici bakım kapsamında anlatılmıştır. Ayrıca incelenen kent içi raylı sistemlerin 5 yıllık (2002-2006) yılları arasında taşıdığı yolcu sayıları ve toplam bakım maliyetleri çıkarılmıştır. Yıllık taşınan yolcu sayısı göz önüne alınarak her bir sistem için yıllık yolcu başına bakım maliyetleri göz önüne serilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays; there is an increase of rail transit systems in the Turkish cities which have crowded population and high-level traffic volume. The main goal is to decrease traffic volume and have urban railway systems which have environmental sensitive. Certainly, there should be continuous maintenance for urban railway systems to increase their life. The important criteria for the maintenance is how and which methods are used in and cost of maintenance. In this study, railway maintenance practices are explained for the Istanbul LRT (Light Rail System), Metro and Tram systems. This study contains; periods and methods for the critical preventative maintenance and the corrective maintenance for the failures. In addition, Total cost of the maintenance and carried passengers sum for a year has been studied between 2002 and 2006 years. And finally, cost of the maintenance obtained according to per passenger for each rail transit system yearly.