Toz metalurjisi ile üretilmiş volfram rodlardan filmaşin üretiminde çalışma koşullarının optimizasyonu ve yapısal-mekanik özelliklerinin incelenmesi
Optimization of the production conditions of tungsten wire draft from tungsten rods produced by powder metallurgy and inspection of the structural and mechanical properties
- Tez No: 223479
- Danışmanlar: PROF.DR. İSMAİL DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Metallurgical Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Volfram Rod, Döner Dövme slemi, ndüktif Tavlama, VolframFilmasin, Tungsten Rod, Swaging, Inductive Annealing, Tungsten Wire Draft
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Volfram, refrakter grubu metallerin en önemli üyesi olup, yüksek ergime sıcaklıgınınyanında diger metallerden farklı olarak düsük buhar basıncına da sahiptir. 20. Yüzyılbasında volframın elektrik filamanı olarak kullanılabilecegi kesfedilince önemi artmıstır.Volframın uzun mamül olarak üretiminde, selit veya volframit cevherlerinden hareketleçok kademeli üretim yöntemleri ile elde edilen doplanmıs volfram tozu kullanılmaktadır.Doplanmıs volfram tozu ?Toz Metalurjisi? tekniklerinden sırasıyla presleme vesinterleme islemleri sonucunda degisik geometrilere sahip rodlara dönüstürüldüktensonra, bu rodlar ?Rotary Swager? (RS) adı verilen ?Döner-Dövme-Cihazları? (DDC) iledövülerek, sinter yapıdan kompakt metalik yapıya dönüstürülür ve aynı zamanda dahadüsük çaplarda filmasin üretimi saglanır. Rodların dövülebilirligini arttırmak ve nihaiürün özelliklerini iyilestirmek için ara kademede ?ndüktif Tavlama? adı verilenyeniden kristallesme tavlaması uygulanır.Filmasin üretim kosullarının optimizasyonu sonraki kademe olan tel çekme islemlerininyapılabilirligini dogrudan etkiler. Degisik alanlarda ileri teknoloji malzemesi olarakkullanılacak olan volfram telinin yüksek kalitede olma zorunlulugu nedeniyle dövmekademesinin çalısma kosullarının optimize edilmesi ve üretilen filmasinin yapısalmekaniközelliklerinin kontrolü çok önemlidir. Bu tez, toz metalurjisi ile üretilmisvolfram rodlardan filmasin üretim kosullarının optimizasyonu için yapısal?mekaniközelliklerin incelenmesini kapsamaktadır.Bu baglamda en uygun yapısal-mekanik özellikler seçilerek, bunlarla ilgili deneysonuçları karsılastırmalı olarak ele alınmıs ve üretim kosularının bu özelliklerüzerindeki etkisi incelenerek, tel üretimi için gerekli olan tel taslagından istenenözelliklere göre bu kosullar en uygun hale getirilmistir.
Özet (Çeviri)
Tungsten is the most important member of the refractory metals, it has a high meltingpoint and moreover unlikely the other metals it has a smaller vapor pressure. Theimportance of the tungsten had been developed with the discovery of usability oftungsten as an electric filament at the beginning of the 20th Century.In the production of tungsten as long products, doped tungsten powder is producedfrom scheelitte and wolframitte concentrate with a production process that is includingso many steps. The doped tungsten powder converted into different geometries rodswith the techniques of the powder metallurgy in the sequence of pressing and sintering.These tungsten rods are forged by a ?Rotary-Forging-Machine? (RFM) named as?Rotary Swager? (RS) and the tungsten wire drafts are produced by this way.Intermediately, ?Inductive Annealing? stage, named as recrystallization treatment,applied to rod to increasing the workability of the rod and improving the properties ofthe finished products.Optimization of the production parameters directly effect the accomplishment of thenext stage, wire drawing process. Optimization of the production conditions of theforging stage and controlling the structural-mechanical properties of the wire draft mustbe done instantly because the usage of tungsten wire in different sectors as a hightechnology materials.This thesis, include the inspection of structural-mechanical properties for theoptimization of the production conditions of tungsten wire drafts. In this scope for theappropriate structural-mechanical properties, the experimental results are comparedand the effect of production conditions on these properties investigated.