Nanotemplate formation on inorganic substrates by using surface layer proteins
İnorganik yüzeylerde hücre duvar proteinleri ile organik nanoyapıların oluşturulması
  1. Tez No: 223480
  2. Yazar: ZEHRA BERİL AKINCI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CANDAN TAMERLER, PROF.DR. MUSTAFA ÜRGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Hücre duvar proteinleri, Litogafi, Elektrolitik parlatma, Atomik kuvvet mikroskobu, Surface Layer proteins, Lithography, Electropolishing, Atomic force microscopy
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalısmada hücre duvar proteinleri kullanılarak nano boyutta yapılandırılmıs yüzeylerin elde edilmesi hedeflendi. Malzeme yüzeylerinde nano sablonların üretilmesi, atomik boyuta inildiginde malzemelerin kuantum özellikleri nedeniyle degisik fonksiyonlar kazanmasından dolayı önemlidir. Litografik yöntemler kullanılarak 100nm'nin altında boyut ve mesafelerde çalısmak mümkün olsa da, bu tekniklerin yüksek maliyeti ve düsük üretim hızları halen sorun olusturmaktadır. norganik yüzeylerde biyolojik yapılar sablon ve/veya maske olara kullanılarak olusturulan nano yapılar bu duruma bir alternatif olarak öne sürülmüstür. Bu çalısmadaki hücre duvar proteinleri Deinococcus radiodurans bakterisinden saflastırıldı ve silikon, mika ve alüminyum yüzeyler üzerinde nano boyutlu sablonlar olusturuldu. Alüminyumun yüzey pürüzlülügünün giderilmesi için elektrolitik parlatma yöntemi uygulandı. Yüzeylerde olusan nano-sablonlar atomik kuvvet mikroskobu kullanılarak görüntülendi. Tüm malzemeler üzerinde yaklasık 9nm kalınlıkta, düzenli boslukları olan altıgen protein yapıları gözlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, surface layer proteins are used to generate nanotemplates on three different inorganic substrates: silicon wafer, mica and aluminum. Modifying surfaces at nanometer scale is of great importance because at the nanometer scale materials start to behave by quantum rules. Today?s most used surface modification technologies are all lithography based and although those techniques can go sub 100nm feature size they still have serious inconvenients such as high cost and low throughput. To overcome these problems mimicking nature?s way to generate nanostructures via self-assembly seems to be an attractive alternative. Herein this study surface layer proteins from the bacteria Deinococcus radiodurans have been used and nanotemplates heve been produced on silicon wafer, mica and aluminum surfaces. While silicon and mica were very convenient surface for protein recrystallization aluminum surfaces had to be electropolished. Results were investigated via atomic force microscopy.