İnşaat sektöründe şantiye gürültüsünün değerlendirilmesi: Bir konut şantiyesi örneği
Assessment of building site noise in construction industry: Case study on a residence construction site
- Tez No: 223507
- Danışmanlar: PROF.DR. SEVTAP YILMAZ DEMİRKALE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Çevresel Gürültü, İnsaat Sektörü, Santiye, Serbest Alan, Environmental Noise, Construction Industry, Building Site, Free Field
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çevre Kontrolü ve Yapı Teknoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Ülkemizdeki en büyük ve hareketli sektörlerden biri olan insaat sektörü, ekonomimiz içindeki büyük payıyla birlikte birçok sektörü de beraberinde etkilemektedir. Sürekli faaliyette olan bir sektör olarak zaman zaman yasanan krizlerden ilk önce etkilenmesi ile de ülke ekonomisindeki dalgalanmalara yön vermektedir. İstenmeyen nitelikteki ses olarak tanımlanan gürültü, dalgalar halinde yayılmasına karsın; görünmemesi, kokmaması, herhangi bir kalıntısı olmaması ve hava yoluyla iletilerek çok genis alanlardaki etkisiyle diger çevre kirliligi kaynaklarından ayrılmaktadır. Çevresel gürültü kaynakları arasında yer alan santiye gürültüsü, özellikle son yıllarda santiye alanlarının kentsel yerlesme alanları içinde sıklıkla yer alması sebebiyle önemli bir konu haline gelmistir. İnsaat sektöründe santiye faaliyetleri sırasında gürültüye sebep olan temel kaynaklar is makinaları ve uygulama alanında kullanılan diger ekipmanlardır. Tez çalısması kapsamında santiye gürültüsü, yönetmelikler kapsamındaki hükümler ve deneysel bir çalısma ile degerlendirilmistir.
Özet (Çeviri)
Construction industry is one of the most active and major sectors of our country. Due to this property, it affects all other sectors with the major proportion in our national economy. It also gives a direction to fluctuations emerged in national economic structure with its characteristics of the first industry affected by the economic crisis. Even though spreading out through the waves, noise, described as an undesirable sound, is separated from other environmental pollution sources through its effects in wide areas on account of its invisibility and having no smell and remainder. Currently building site noise indicated a source of environmental noise became more important since building sites have been established into urban areas. Main noise sources in building sites are constructional machines and other equipment which are used during the site activity. In this study, building site noise was analyzed with an experimental study in the light of main noise sources and legal regulations.