Türk elektronik sektörünün, dış ticaretinin ve teknolojik yapısının değerlendirilmesi
Study of Turkish electronics industry, its foreign trade and technological formation
- Tez No: 223511
- Danışmanlar: PROF.DR. LERZAN ÖZKALE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Dış Ticaret, Elektronik Sanayi, Ürün Dönemleri, Araştırmageliştirme, Foreign Trade, Electronics Industry, Product Cycle, Research and Development
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada Türk üretim sektörünün, örnek bir sektör bazında dış ticaretini ve teknolojik yapısını incelemek, teknolojiye yapılan yatırımların Türk dış ticaretini ne yönde etkilediğini belirlemek ve bu sayede dış ticaret, teknoloji ilişkisini ortaya koymak amaçlanmıştır. Dünya imalat sanayinde önemli bir yeri bulunan elektronik sektörü, başta uzak doğu ülkeleri olmak üzere yeni gelişmiş ülkelerde lokomotif sektör olmuştur. Dolayısıyla bu çalışmada elektronik sektörünü incelemek, hem büyük uluslararası pazarlara sahip olmasıyla dış ticarete açıklığı, hem de hergün değişen teknolojisiyle, AR-GE yatırımlarına uygunluğu bakımından uygun görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to observe Turkish manufacturing industry with its foreign trade and technological formation, to find out how the investments made on technology are affecting Turkish foreign trade, and to clarify the relation between foreign trade and technology. In this respect, Turkish Electronics Industry is chosen. Electronics industry, which is one of the main sectors of world manufacturing industry, has been the dominating sector for the new developed countries, especially Far East countries. Therefore, examining electronics industry in this study will be correct as it is open to foreign trade with its large international markets and it is suitable for R&D investments with its ongoing developing technology.