Küresel ekonomi bağlamında firmadan firmaya e-ticaret
Business to business e-commerce in the context of global economy
  1. Tez No: 250169
  2. Yazar: ZAFER KIYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURCAN TÖRENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İletişim Bilimleri, İşletme, Economics, Communication Sciences, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: e-Ticaret, B2B e-Ticareti, e-Pazaryerleri, demir-çelik sektörü, Türkiye
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enformatik Bölümü
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) zemininde şekillenen günümüz bilgi tabanlı ekonomilerde, özellikle işletmeler açısından firmadan firmaya e-Ticaret modelinin ticaret yapma açısından yeni bir iş modeli olarak kullanılmaya başlandığı görülmektedir.Firmadan firmaya e-Ticaret modelinin yeni bir iş-ticaret aracı olarak kullanılmaya başlanmasında söz konusu modelin ülke işletmelerine özel avantajlar sağlayacağı türünden iyimser beklentiler etkili olmaktadır denilebilir. Özellikle gelişmekte olan ülke işletmeleri açısından bu model dış ticareti artırmada etkin bir araç olarak algılanmaktadır.Bununla birlikte pratikte yaşanan deneyimler, firmadan firmaya e-Ticaret'in tüm taraflara eşit olanaklar sunmadığı gerçeğini açığa çıkarmaktadır. Özellikle gelişmekte olan ülke işletmeleri aleyhinde beliren söz konusu eşitsiz ilişkide, bu ülkelerin sanayileşememesi, teknolojik alt yapılarının yeterli olmaması, kısacası bu türden bir ticareti hayata geçirmede gerekli kültürel ve kurumsal araçlardan yoksun olmaları öne çıkmaktadır.Gelişmekte olan bir ülke olarak Türkiye de benzer sorunlarla karşı karşıyadır.Çalışmanın üzerinde durduğu temel konu e-pazaryerleridir. Çalışma ayrıca Türk demir-çelik üreticilerinin küresel pazarlara erişmede B2B e-Ticaret'inin olanaklarını-sınırlılıklarını araştırmaya dönük bir araştırmayı da kapsamaktadır. Araştırmanın temel hedefi B2B e-Ticareti'nin Türk demir-çelik firmalarına güvenli ticaret için avantajlar sunup sunmadığını ortaya çıkarmaktır.Araştırma kapsamı, Türk demir-çelik sektöründe B2B e-Ticaret uygulamaları hedef alınarak iki temel ayak üzerine kurulmuştur:(1) Internet üzerinde, demir-çelik Sektörü'ndeki yerli firmalara hizmet veren e-Pazaryeri sitelerinin niteliksel içerik çözümlemesi,(2) Firmadan firmaya e-Ticaret olanaklarından yararlanan yerli firmalar ve bu firmalara aracılık eden e-pazaryerlerinin yöneticileri ile yarı-yapılandırılmış derinlemesine görüşmeleri içeren alan araştırması.Sonuç olarak araştırma kapsamı 2 e-pazaryeri ve 12 firmadan oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
It is observed that the essence of the business-making varieties is in a process of change in concurrent knowledge based economies that are shaped on the basis of information and communication technologies (ICT). Especially from the stand point of enterprises, Internet based B2B e-Trade presents itself as a new method for business affairs and trade.It can be stated that the expectancy of special advantages of the model under consideration for national enterprises is effective in the emergence of Internet based B2B e-Trade as a new method. Particularly for developing country enterprises, the model is perceived as an effective instrument in increasing the foreign trade.However, experienced practices convey the fact that the Internet based B2B e-Trade does not offer equal opportunities to all sides. Concerning the uneven relationship that has adverse effects on the developing country enterprises, the under-industrialized (under developed) state and insufficiency of the technological infrastructure of these countries, and briefly their lack of cultural and institutional instruments become prominent.As a developing country, Turkey also faces similar difficulties.In this study?s main subject is e-marketplaces. This study is also about investigating the impact of B2B e-commerce on access to global markets for Turkish iron-steel producers. The main aim of study is to bring out whether B2B e-commerce enables firms to advantages for safe trade in Turkey.The universe of research is built on two main steps, concerning the applications of B2B e-Trade at the iron-steel industry of Turkey:(1) Qualitative content analysis of e-Marketplace websites that offer service to the local firms at the Iron-Steel Industry,(2) Field research containing local firms that benefit from B2B Internet based e-Trade and e-Marketplace administrators that serve as a mediator to these firms.Finally the universe of research of this study consists of 2 e-Marketplaces, 12 firms.