Bir ticari araç ön dingilinin modellenmesi ve yorulma analizi
Modelling of the front axle of a commercial vehicle and its fatigue analysis
- Tez No: 223514
- Danışmanlar: PROF.DR. İ. MURAT EREKE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Modelleme, FEM (Sonlu eleman) modeli, Senaryo, Yorulma analizi, Hasar, Modelling, FEM (Finite element) model, Scenario, Fatigue analysis, Damage
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Otomotiv Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalısmada bir ticari tasıtın sabit tip ön dingili, bilgisayar destekli modellenmis ve sonlu elemanlar metodu kullanılarak, yorulma dayanımının hesaplanması amacıyla yeni bir hesaplama algoritması gelistirilmistir. Bu yöntemde dingile gelebilecek statik ve dinamik yükler hesap edilmis ve FEM modele uygulanmıstır. Dört farklı yol durumunu içeren iyi bir senaryo (%50 iyi yol ve %50 kötü yol) hazırlanmıstır. Ayrıca bu çalısmada üç farklı çözüm yöntemi gelistirilmis ve bu yöntemler, aynı model ve aynı isletme kosulları altında karsılastırılmıstır. Kötü bir senaryo daha hazırlanmıstır. Bu senaryoda tekerlege uygulanan kuvvetlerin kötü yol sartlarında etkiyen kısmı %70'e çıkarılmıstır. Ardından kötü senaryodan elde edilen sonuçlar, iyi senaryonun sonuçlarıyla karsılastırılmıstır. Dingilin yorulma dayanımının hesaplanması amacıyla dört adet yol durumundaki maksimum ve minimum gerilmeler hesaplanmıstır. Bu extrem gerilmeler tek bir bölgede görüldügünden, bu bölgenin analizi yapılmıstır ve projenin sonunda tüm yol durumlarından kaynaklanan yol sinyallerinin dingilde herhangi bir yorulmaya neden olmadıgı saptanmıstır. Çalısmanın sonunda hesaplanan sonuçlar, dingil yorulma testinden alınan deneysel verilerle karsılastırılmıstır. Dolayısıyla hesaplarımızda kullandıgımız yaklasım tekniginin bu tip ticari araç ön akslarının yorulma analizinde kullanılabilecek bir yöntem olabilecegi kanısına varılabilir.
Özet (Çeviri)
In this study fix type front axle of a commercial vehicle has been modeled using with computer and in order to calculate its fatigue strength, a new computing algorithm has been developed by FEM. In this method, effects of dynamic and static loads on the axle have been constituted and applied to the FEM model. A good scenario is %50 good roads and %50 bad road including four different road conditions has been constituted. Besides three solution methods have been developed in this study, these methods compared with each other under the same model and the same operating conditions. Second new bad scenario has also been calculated. In this scenario, from bad road conditions acting on the part, forces applying to the wheel have been increased to %70. Then the results obtained from the bad scenario have been compared with the results of the good scenario. To calculate the fatigue strength of the axle the maximum and minimum stresses which are obtained from four different road conditions have been calculated. As these stresses have been seen in only one local area, this local area analysis has been investigated and at the end of the project it has been determined that the signals increased from all road conditions haven?t been caused to any fatigue damage in the axle. As a result of this study, the calculated results have been compared with the experimental stress data recorded from the fatigue test of the axle. Consequently it can be seen that this method that we used in our calculations can be used for this kind of fatigue analysis of commercial vehicle front axles.