Türkiye'de metropoliten bölge ölçeğinde stratejik mekansal planlama sürecinin kurumsal kapasitenin geliştirilmesi bakış açısından değerlendirilmesi
Evaluation of strategic spatial planning at the metropolitan region level in Turkey in terms of institutional capacity building
- Tez No: 223523
- Danışmanlar: PROF.DR. HALE ÇIRACI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Stratejik mekansal planlama, Metropoliten bölge ölçegi, Kurumsal kapasitenin gelistirilmesi, Strategic Spatial Planning, Metropolitan Region Level, Institutional Capacity Building
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Şehir Planlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Türkiye'de metropoliten bölge ölçeginde stratejik mekansal planlama süreci ve planlama yaklasımına iliskin konular yasal düzenlemelerde açık olarak tanımlanmamıstır. Konu ile ilgili yapılan çalısmalardan, bugün Türkiye'de denenmis stratejik mekansal planların dayandıgı temel bir stratejik mekansal planlama modelinin olmadıgı bilinmektedir. Bu çalısmanın amacı, Avrupa ile bütünlesme sürecinde, Türkiye'de metropoliten bölge ölçeginde stratejik mekansal planlama sürecinin Avrupa planlama sistemi içinde degerlendirilmesi ve kavramsal bir sistem modelinin önerilmesidir. Bu degerlendirmenin yapılmasında, Avrupa metropoliten bölgelerinde stratejik mekansal planlamada kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi yönünde gelistirilen kriterler esas alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
The current planning regulations in Turkey have not defined explicitly the legal and administrative procedures and institutional arrangements for strategic spatial planning at the metropolitan region level. Furthermore, previous research concerned with the subject pointed out that there is no basic model for strategic spatial planning and it is the aspect which is dealt with in this thesis. The main objective of the thesis is to evaluate strategic spatial planning at the metropolitan region level in Turkey within European spatial planning system in terms of institutional capacity building. As a result of this evaluation based on the practice benchmark of effective metropolitan spatial planning in European metropolitan regions and areas, a conceptual system model is proposed for strategic spatial planning at the metropolitan region level in Turkey.