Ortaklaşa planlama, tahmin ve ikmal yönteminin tedarik zinciri performansına etkileri
Impacts of collaborative planning, forecasting, and replenishment on supply chain performance
  1. Tez No: 223522
  2. Yazar: KAZIM SARI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CENGİZ GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: CPFR, Tedarikçi yönetimli envanter, Benzetim modeli, Tedarikzinciri yönetimi, Envanter yönetimi, CPFR, VMI, Simulation, Supply chain management, Inventorymanagement
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalısmada Ortaklasa Planlama, Tahmin ve kmal (CPFR) yaklasımının tedarikzinciri performansına sagladıgı faydaları incelemek için bir benzetim modelikurgulanmıstır. Benzetim modelinde kapasite sınırı olan bir üretici, bir distribütör,bir toptancı ve bir perakendeciden olusan dört kademeli bir tedarik zinciri yapısıdikkate alınmıstır. Müsteri talebindeki belirsizliklerin CPFR yaklasımından eldeedilen faydaları nasıl etkiledigini inceleyebilmek için, modelde hem duragan hem deduragan olmayan talep yapıları dikkate alınmıstır. Kurgulanan benzetim modelindeüç farkı yapıda tedarik zinciri tasarlanmıstır. lk yapı, geleneksel anlayısla yönetilentedarik zinciri (TSS) yapısıdır. kinci yapı, tedarikçi yönetimli envanter (VMI)' dır.Son olarak canlandırılan üçüncü yapısı ise, CPFR' dır. Benzetim modeli sonucundaelde edilen sonuçlar; CPFR yaklasımının, tedarik zinciri maliyetini ve envanterdüzeyini önemli ölçüde düsürdügünü, müsteri hizmet düzeyini ise arttırdıklarınıgöstermektedir. Bu durum, CPFR yaklasımının daha az envanter bulundurarak dahayüksek müsteri hizmet düzeyi sagladıgını ve dolayısıyla tedarik zinciri maliyetlerindeciddi azalmalar sagladıgını göstermektedir. Elde edilen sonuçlar; CPFR yaklasımınınüretim kapasitesinin, temin sürelerinin ve talepteki belirsizligin yüksek oldugudurumlarda çok daha fazla faydalı oldugunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, a comprehensive simulation model is built to explore the benefits of anemerging initiative in supply chain management called ?Collaborative Planning,Forecasting, and Replenishment (CPFR)?. The supply chain examined in this studyconsists of four echelons: a capacitated manufacturer, a distributor, a wholesaler, anda retailer. Stationary and non-stationary customer demand structures considered toexplore the impacts of different levels of demand uncertainty on the benefits gainedfrom CPFR. To evaluate CPFR benefits, three situations considered in experimentaldesign. The first situation is a traditional model (TSS) where there is no informationsharing and all members in the supply chain independently plan and operate thesupply chain. The second situation is a supply chain model with vendor-managedinventory (VMI) where the wholesaler takes the full responsibility of managing theretailer?s inventory. Finally, the last situation is a CPFR where all members worktogether to plan, forecast, and replenish the product. The results of the experimentalsimulation output indicate that while CPFR decreases supply chain cost and supplychain inventory substantially, it leads to significant increases in customer servicelevels. The findings also indicate that CPFR is more beneficial under thecircumstances where the lead times are longer, demand uncertainty is higher, andmanufacturing capacity is higher.