İkiz boşluk içeren yarım uzayın harmonik titreşimleri
Harmonic vibrations of a half-space which include twin cavities
  1. Tez No: 223557
  2. Yazar: CEM SELEK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HASAN ENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Harmonik zorlama, Yarım uzay, Silindirik boşluk, Harmonic Forcing, Half Space, Cylindrical Cavity
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
İkiz dairesel boşluk içeren yarım uzayın harmonik iç basınç altındaki davranışıbu çalışmanın konusu olmuştur. Her iki oyuk ta kendi yerel eksen takımı iletariflenmiştir. Oyukların ekseni boyunca malzeme özellikleri, ortamıngeometrisi ve zorlama değişmemektedir. Böylece problem bir düzlemşekildeğiştirme problemi olarak göz önüne alınmıştır. Hareket denklemi olarakyerdeğiştirmeler cinsinden Navier denklemi alınmıştır. Helmholtz yerdeğiştirmepotansiyellerinin kullanılmasıyla hareket denklemi kutupsal koordinatlarda ikiadet dalga denklemine indirgenmiştir. İndirgenmiş dalga denklemleri iki ayrıyerel eksen takımında Bessel ? Trigonometrik çarpım serileri yardımıylaanalitik olarak çözülmüştür. Çözüm sonunda ortaya çıkan bilinmeyen sabitleroyuk yüzeyleri ve serbest yüzey üzerinde yazılan sınır koşulları yardımıylahesaplanmıştır. Her iki oyuğun yerel eksenleri arasındaki dönüşümde GraffEkleme Teoremi bağıntılarından yararlanılmıştır. Böylece oyuk yüzeylerindesınır koşulları kesin olarak sağlatılmıştır. Serbest yüzeyde incelenen bölgenin uçve orta kesimlerinde yoğunlaşmış nokta seçimiyle, yüzey boyunca gerilmebileşenleriyle ilgili koşullar yaklaşık olarak sağlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
The response of twin circular cylindrical cavities to disturbances harmonicallyinner pressures an elastic half ? space is subject of this study. The cavities aretreated in the local coordinate systems. The geometry, material properties of themedium and the excitation have not changed through the axis of cavities. Thus,the problem is considered the plane strain case. Navier?s equation in terms ofdisplacements has been received as the equations of motion. Using Helmholtz?displacement potentials, governing equation is reduced into two wave equationsin polar coordinates. These reduced wave equations are solved in two localcoordinates by using the Bessel ? Trigonometric multiplication series. Unknowncoefficients appeared at the end of solution are calculated by applying boundaryconditions on the cavities and free surface. Transformation of the localcoordinate systems of between the cavities is benefited Graff? AdditionTheorem. Thus, Boundary conditions on the cavity surface are satisfied exactly.Conditions related to the components of stress on the surface are approximatelyprovided by concentrated point selection in the middle and the tip of theinvestigated part on the free surface.