Prefabrike yapılarda kenetli birleşimlerin tasarımı
Design of castellated joints in precast structures
- Tez No: 223556
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TURGUT ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Prefabrike panolu yapılar, Kenetli birlesimler, Precast shear wall structures, Castellated joints
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Kenetli birlesimler yüksek süneklik özelligine sahip olmalarından ve kenetler sayesinde kayma dayanımını arttırmalarından dolayı prefabrike yapı endüstrisinde en çok kullanılan birlesim türlerinden bir tanesidir. Kenetli birlesimler düz birlesimlerden farklı olarak kenarlarında olusturulan çıkıntılar sayesinde paneller arasındaki büyük kesme kuvvetlerini etkili bir sekilde iletebilirler. Bu çalısmada prefabrike panolu yapı sistemlerinde kenetli birlesimler ayrıntılı bir sekilde incelenmistir. Ayrıca yatay ve düsey birlesimlerin davranıs modelleri incelenmis ve prefabrike panolu yapılarda kenetli ve kenetsiz birlesimlerle ilgili yapılan deneysel çalısmalar anlatılmıstır. Kenetli birlesimlerin tasıma gücüyle ilgili yönetmeliklerde yer alan ve kisisel çalısmalar sonucu olusturulmus formüller verilmis ve sayısal bir örnek yapılmıstır. Son olarak prefabrike panolardan olusmus bir yapıda birlesim bölgelerinin rijitliklerinin degismesi sonucu kat deplasmanları, iç kuvvetler ve yapı periyotlarındaki degisimler incelenmistir.
Özet (Çeviri)
Castellated joints, because its high ductility and improved shear resistance due to the interlocking action between castellation, one of the most common type in the precast construction industry. Castellated joints differ from plane joints in that their vertical edge surfaces are roughened and include appropriate projections to transmit large shear forces through the vertical joints between the reinforced concrete panels. In this study, castellated joints in precast shear wall structures were studied in detail. Also, the behavioral models of vertical and horizontal connections were invastigated and experimental studies on castellated and plane joints in precast shear wall structures were mentioned. Formulas regarding the ultimate state design of castellated joints which were constructed according to personel studies and standarts were given with a numerical examples. Finally, as a result of the changes in the stiffness of connection region in a precast shear wall structure with different stories, story displacements, inner forces and the variation of building periods were studied.