Devrilme dinamiği kararlılığı ve kontrolü
Roll stability and its control
  1. Tez No: 223558
  2. Yazar: AYKENT BARIŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÜMİT SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tasıt dinamigi, kararlılık, yalpa, araç modeli, PID denetleme, Vehicle dynamic, stability, roll, vehicle model, PID control
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sistem Dinamiği ve Kontrol Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu yüksek lisans tezinde devrilme dinamigi kararlılıgı ve kontrolü ele alınmıstır. Bu amaçla dört kollu süspansiyon mekanizması modellenerek, kinematik ve dinamik analizleri yapılmıstır. Ayrıca araçlarda kullanılan süspansiyon çesitleri tercih edilme yerine göre sınıflandırılmıs ve modellenip aralarında bir kıyaslama yapılmıstır. Tam binek aracı ve üç akslı bir tasıt (kamyon) devrilme, kafa vurma ve düsey hareket dinamiklerini kapsayan birer model olarak ele alınmıs ve PID kontrolü uygulandıgı zamanki sonuçları irdelenmistir. Devrilme, Savrulma/Yalpa modeli olarak da ele alınmıs ve önleyici sistem için hidrolik bir aktüatör tasarlanmıstır. Devrilme açısından test için J-dönüs ve Fishhook manevraları kullanılmıstır. TTR temelli bir devrilme kestirimcisi kullanılmıstır. Bu incelemeler sonucunda araç dinamiginin kontrolünün az da olsa iyi yönde etkisi oldugu saptanmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, roll stability and control have been researched. For this reason a four bar suspension mechanism has been modelled and has been analyzed in connection with its kinematics and dynamics. Moreover, suspension types have been classified according to the performance modes and have been modelled to compare each other. A full vehicle (two axle) and a three axle vehicle models which consist of roll, pitch and bounce motions have been investigated and also the full vehicle (7 D.O.F) has been studied with PID control. Furthermore rollover has been studied as a Yaw/Roll Model and fort he rollover prevention system a hydraulic actuator has been designed. For rollover tests J-turn and Fishhook maneuvers have been used. TTR (Time-To-Rollover) based rollover predictor has been used. After those investigations, it has been determined that vehicle dynamics control have optimized the responses.