Electrochemical homopolymerization of benzothiophene and copolymerization of benzothiophene with pyrrole and thiophene
Benzotiyofenin elektrokimyasal kopolimerizasyonu ve benzotiyofenin pirol ve tiyofen ile kopolimerizasyonu
- Tez No: 223560
- Danışmanlar: PROF.DR. BELKIS USTAMEHMETOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Pirol, Tiyofen, Benzotiyofen, Kopolimer, Elektrokimyasal Polimerizasyon, Elektrokimyasal Kopolimerizasyon, Pyrrole, Thiophene, Benzothiophene, Copolymer, electrochemical polymerization, electrochemical copolymerization
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalısmada Pirolün (Py), Tiyofenin(Th) ve Benzotiyofenin (BTh) polimerizasyonu ve Piroün Tiyofen ile, Pirolün Benzotiyofen ile ve Tiyofenin Benzotiyofen ile kopolimerizasyonu elektrokimyasal metodlarla çalısılmıs ve ayrıntılı olarak karsılastırılmıstır. Davranıslarını karsılastırmak amacıyla pirol-tiyofen, pirolbenzotiyofen ve tiyofen-benzotiyofen kopolimerleri elektrokimyasal yolla yapılmıstır. Olusan kopolimerler bilinen yöntemlerle (FT-IR, UV-Visible Spektroskopi ve Elemental Analiz) analiz edilmistir. Elektroaktivite, elektronik özellikleri, polimerlerin polarizasyon grafikleri Döngülü Voltametri ve Elektrokimyasal Empedans ölçümleri, Spektrofotometrik ölçümleri ve Morfolojileri arastırılmıstır. ?yonizasyon potansiyeli Ip, Elektron ilgisi Ea, optik band aralığı, pik potansiyeli Ep, doplanma derecesi y ve kapasitif özellikleri belirlendi. Kopolimerlerin redox davranısları voltametrik ölçümlerle ve homopolimer ve kopolimerlerin kapasitif özellikleri empedans ölçümleriyle karsılastırıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, the polymerization of Pyrrole (Py), Thiophene (Th) and Benzothiophene (BTh) and copolymerization of Pyrrole (Py) with Thiophene (Th) and with Benzothiophene (BTh) were synthesized by electrochemical methods and compared with each other in detail. In order to compare the behaviours of them, copolymers of pyrrole with thiophene and with benzothiophene and thiophene with benzothiophene were done by electrochemical methods. Final copolymers were characterized by known methods.(FT-IR, and UV-Visible spectroscopy) Electroactivitiy, electronical features, polarization graphs of polymers were done by Cyclic Voltammetry and electrochemical empedance measurements and spectrophotometric measurements and morphologies were investigated. Ionization potential Ip, electron affinity Ea, optical band gap Eg, peak potentials Ep, doping degrees y and capacitive features were optained. Redox behaviour of copolymer was determined by voltammetric measurements and capacitance features of the copolymers and homopolymer were compared through empedance measurements at the same conditions.