Tekstil ve hazır giyim endüstrisi için yeni pazarlama tekniklerinin önemi
The importance of new marketing techniques for textile and apparel industries
- Tez No: 223564
- Danışmanlar: PROF.DR. EMEL ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tekstil pazarlama, elektronik ticaret, Textile marketing, Electronic commerce
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler ve toplumların tüm kesimlerinde, günlük yaşamın her alanında bilgisayar kullanımının yerini alması, ticaret alanında da kendini göstererek elektronik ticaretin yaygın hale gelmesini sağlamıştır.Türkiye'de tekstil sektörü incelendiğinde ise, uzun bir dönem en kârlı, en aktif konumda yer alan sektörde meydana gelen son zamanlardaki gelişmeler, ürün pazarlama yöntemleri gibi, mevcut yapıda değişikliklerin gerekli olduğunu göstermiştir.Bu çalışmada, yeni pazarlama yöntemlerinden elektronik ticaret yoluyla ürün pazarlama ile ilgili bilgiler toplanmış, mevcut örnekler analiz edilmiş ve Türkiye'de tekstil sektörüne uygulanabilirliği araştırılmıştır. Tüketicilerin elektronik ticaret yoluyla hazır giyim ürünlerini internet üzerinden alma eğilimlerinin saptanabilmesi ve tüketicilerin bu konudaki düşüncelerinin belirlenebilmesi amacıyla anket çalışması düzenlenerek 325 örnek üzerinde uygulanmıştır. Diğer taraftan hazır giyim markaları bulunan tekstil firmalarının elektronik ticarete geçiş ile ilgili düşüncelerinin alınması için de diğer bir anket çalışması düzenlenerek, 18 firma yöneticisinin yanıtları alınmıştır. Her iki anketin sonuçları SPSS programı yardımıyla belirlendikten sonra, tüketicilerin ve firmaların ortak noktalarda buluşturulduğu, tekstil hazır giyim üzerine faaliyet gösteren bir elektronik ticaret firma modeli oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Developments in data and communication technologies and broadly usage of computer at every part of daily life have been resulted with the widespread applications of electronic commerce.Textile sector had been the most profitable and active sector in Turkey for a long time; however, lately affairs have pointed out that revisions should be done at the ongoing structure, like marketing techniques.In this study, information about marketing via electronic commerce, which is one kind of new marketing techniques, was collected; available examples were analyzed and applicability to the textile sector in Turkey was investigated. In order to get the customer ideas about purchasing via electronic commerce, a survey was performed on 325 samples. On the other hand, in order to get firms? ideas about electronic commerce another survey was performed on 18 firm managers. Both of the surveys were evaluated by using SPSS program. Based on the results got from the evaluation of the two surveys, an electronic commerce firm model working on textile and apparel was constituted.