Entelektüel sermayenin ölçülmesi ve İMKB'de işlem gören tekstil firmalarına uygulanması
The measurement of intellectual capital and intellectual capital performances of turkish textile firms in Istanbul Stock Exchange Market
  1. Tez No: 223565
  2. Yazar: İBRAHİM ÖZSOY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OKTAY TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Entelektüel Sermaye, Piyasa Degeri / Defter Degeri Oranı Metodu, Maddi Olmayan Varlıkların Degerlerinin Hesaplanması, Entelektüel Katma Deger KatsayısıMetodu, Türk Tekstil Sektörü, Intellectual Capital, Market-Book-Value Ratio Method, Calculated IntellectualValue (CIV), Value-Added Intellectual Coefficient (VAIC) Method, Turkish Textile Sector
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bilgi, son yıllarda ekonomide rekabetçi üstünlük saglayan önemli bir üretim faktörü halinegelmistir. Bilgi soyut bir kavramdır. Bilgi ekonomisi adı verilen yeni ekonomide de fizikselolmayan, soyut varlıkların önemi hızla artmaktadır.Entelektüel sermaye büyük ölçüde soyut varlıklardan olusmaktadır. Soyut varlıklarınkazanılması ve isletmeye yarar saglar hale getirilmesi bir baska deyisle ondan katma degersaglanması, entelektüel sermayenin konusunu olusturmaktadır.Bu çalısmada bilgi ekonomisiyle yeni yeni duymaya basladıgımız Entelektüel Sermayekavramı ve Entelektüel Sermayenin ölçülmesi üzerine literatürde olan çalısmalar ortayakonmaktadır. Özellikle bu çalısmanın amacı Türkiye'nin en önemli sektörlerinden olanTekstil sektöründeki firmaların isletme bazında entelektüel sermaye varlıklarını saptamak veisletmelerin temel bilesenlerinden kaynaklanan katma degerin etkinligi ile isletmeperformansını degerlendirmede kullanılan temel ölçütleri olan karlılık, verimlilik, piyasadegeri ve arasındaki iliskiyi ölçülmektir. Bu nedenle üç temel metot kullanılmıstır. BunlarPiyasa Degeri / Defter Degeri metodu, Hesaplanmıs Maddi Olmayan Deger Yöntemi ve AntePulic'in Entellektüel Katma Deger Katsayısı (Value Added Intellectual Coefficient-VAIC)yöntemidir. Ayrıca uluslararası arenada faaliyet gösteren yurtdısı tekstil firmaları ilekarsılastırarak, Türk tekstil firmalarının entelektüel sermaye performansı irdelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Knowledge is a production factor to get competition edge as economic structure called thenew economy or the knowledge economy evolves in accordance with technological changes.Knowledge is intangible concept. In the new economy intangible assets is becomingimportant.Increasingly intellectual capital, synonymously used to refer to intangible assets and toknowledge capital, is becoming the driver of value in an organization. Intellectual capital isconsists of intangible assets majority. Acquiring value-added from intangible assets is majoraim of intellectual capital.The aim of this study is to provide a preliminary overview of the measurement issues andapproaches regarding the subject area of Intellectual Capital (IC). In particular, the concept ofintellectual capital will be thoroughly analyzed, as well as some of the measurement methodswhich have been put forward to deal with the existence of IC at Turkish textile sector.Therefore three methods used for his study. These are Market / Book Value Ratio Method,Calculated Intangible Value Method and Ante Pulic Value Added Intellectual Coefficient(VAIC).Additionally the intellectual capital performances of Turkish textile firms are examinedthrough comparison with the intellectual capital performances of foreign textile firms.