Afganistan tekstil sektöründe ihracat stratejileri
Export strategies on Afghanistan textile sector
  1. Tez No: 477489
  2. Yazar: M.YONOUS JAMİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL GÖKDENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Pazarlama, İhracat Pazarlaması, İhracat Pazarlama Stratejileri, Tekstil, Afganistan, SWOT analizi, International Marketing, Export Marketing, Export Marketing Strategies, Textile, Afghanistan, SWOT analysis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bilgi, sermaye, iş gücü ve teknolojinin dünya üzerinde rahatça hareket edebildiği bu modern çağda, uluslararası pazarlama ciddi anlamda önem kazanmıştır. Yaşanan bu değişim ve gelişmeler sonucu işletmeler çeşitli stratejik yöntemlere başvurarak uluslararası alanda faaliyette var olma ve devamlılığını koruma mücadelesi içine girmektedirler. Dış pazarlara açılan işletmeler, bu alanlarda tutunabilmek için seçtikleri stratejiler doğrultusunda pazarlama karmasını uyarlamak zorundadırlar. Yıllarca süren çatışmaların verdiği etki ve endüstri alanındaki ihmaller dolayısıyla, yıllık pamuk üretimi büyük bir ölçüde düşmüştü; MSO (Merkezi İstatistik Ofisi) tahminleri 2012-13'te pamuk üretimini 36.300 mt olarak belirledi. Afganistan Tekstil ve hazır giyim endüstrisi, çok düşük ücret oranından ve hizmet etmek için büyük iç piyasadan yararlanmaktadır. Ucuz iş gücü, güçlü hükümet desteği ve büyük pamuk üretimi bu endüstriyi yatırım yapmak için benzersiz bir pazar haline getirmektedir. Bu araştırmanın amacı, tekstil ve hazır giyim endüstrilerini analiz etmeyi, meydan okumaları özetlemeyi, pamuk üretimindeki ve tedarik zincirindeki tekstil, giyim sanayi zincirindeki yatırım fırsatlarını ve yeterli olmayan ihracat stratejilerinin net olarak belirlenmesini ve de çözüm yollarının bulunmasını sağlamaktır. Son olarak, kârlı bir tekstil endüstrisinin alınabilmesi için ilk adım olarak, yeni girişimcilerin işbirliği ile sanayide daha fazla yatırım yapmamıza ihtiyaç vardır; bu endüstriyi yerel ihtiyacı karşılamak için daha güçlü hale getirmemiz gerekmektedir. Çalışmanın ilk, iki ve üç bölümü teori ve son bölümü uygulama olmak üzere dört bölümden meydana gelmiştir. Birinci bölümde, Afganistan genel yapısı, ikinci bölümde, uluslararası pazarlamanın tanımı ve uluslararası pazarlamaya giriş stratejileri, üçüncü bölümde, sektörün yapısı ve özellikleri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Son bölümde ise, Afganistan tekstil sektöründe faaliyet gösteren işletmeler ile yapılan bir SWOT analizine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this modern age, where knowledge, capital, workforce and technology can move freely around the world, international marketing has gained serious significance. These changing and developing enterprises are in the struggle to preserve existence and permanence in the international arena by resorting to various strategic methods. Businesses opening up to foreign markets have to adapt their marketing mix in the direction of their chosen strategy to be able to hold on to these areas. Due to the impact of years of conflict and negligence for the industry, annual cotton production has fallen to a great extent; CSO estimates set the production of cotton at 36,300 metric ton in 2012-13. Afghanistan textile and garment industry benefits from a very low wage rate and a large internal market to serve. Cheap workforce, strong government support and large cotton production make this industry a unique market for investment. Finally, as a first step in getting a profitable textile industry, there is a need to invest more in the industry with the cooperation of new international and national entrepreneurs to meet local and international needs. The purpose of this research is to collect basic textile industry information. For instance, the level and growth of production, issues faced by textile manufacturers and new entrants, level of competition among current players, identifying new investment opportunities, and clarifying the inadequate export strategies to find solutions for the industry by conducting a SWOT analysis. In the first part, the general structure of Afghanistan has been evaluated. In the second part, definition of international marketing and the strategies to enter international marketing were theorized. In the third part, the structure and characteristics of sector had been examined in detail. In the last part, a SWOT analysis was conducted with companies operating in the textile sector in Afghanistan.