Heteroarm h-shaped terpolymers through click reaction
Click reaksiyonu aracılığıyla farklı kollu h-tipi terpolimer sentezi
  1. Tez No: 223569
  2. Yazar: GÜLAY ÇÖTE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÜMİT TUNCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Click Reaksiyonu, atom transfer radikal polimerizasyonu, nitroksit ortamlı radikal polimerizasyonu, H-tipli polimerler, polistiren, poli(metil metakrilat), poli(ter-butil akrilat), poli(etilen glikol), Click reaction, atom transfer radical reaction, nitroxide mediated polymerization, H-shaped polymers, polystyrene, poly(methyl methacrylate), poly(tertbutyl acrylate), poly(ethylene glycol)
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalısmada, sırasıyla Nitroksit Ortamlı Radikal Polimerizasyon (NMP), Atom Transfer Radikal Polimerizasyon (ATRP) yöntemleri ve click reaksiyonunu kullanarak farklı kollu H-tipi terpolimer hazırlandı. Bu amaç için, ilk olarak yapısında tersiyer bromür (ATRP için) ve 2,2,6,6-tetrametilpiperidin-1-iloksi (TEMPO) (NMP için) ve alkin (Click reaksiyonu için) fonksiyonu içeren farklı kollu 3 fonksiyonlu baslatıcı, 7, sentezlendi. Baslatıcı 7, stirenin Nitroksit Ortamlı Radikal Polimerizasyonu, metil metakrilatın Atom Transfer Radikal Polimerizasyonu gibi yasayan radikal polimerizasyonları ve alkin-azid fonksiyonlarının click reaksiyonu ile kontrollü molekül agırlıgına ve düsük molekül agırlıgı dagılımına (Mw/Mn=1.33, 1.16) sahip (PS)(PMMA)- PtBA-(PMMA)(PS) ve (PS)(PMMA)-PEG-(PMMA)(PS) olmak üzere 2 çesit farklı kollu H-tipi polimer elde etmek için kullanıldı. GPC, 1H-NMR, DSC ve AFM analizlerinden elde edilen sonuçlar hem baslatıcı hem de H-tipi terpolimer sentezinin basarılı bir sekilde gerçeklestigini göstermistir.
Özet (Çeviri)
In this study, we prepared a novel H type terpolymer with an alkyne, TEMPO, and tertiary bromide function via combination of atom transfer radical polymerization (ATRP), nitroxide mediated polymerization (NMP) routes, and click reaction. For this purpose, first, mikto-functional initiator, 7, with tertiary bromide (for ATRP), 2,2,6,6- tetramethylpiperidin-1-yloxy (TEMPO) (for NMP), and alkyne (for click reaction) functionalities was synthesized. The initiator 7 thus obtained was used in the subsequent living radical polymerization routes such as ATRP of MMA and NMP of St, and click reaction of alkyne and azide groups respectively, in order to give H type terpolymer, (PS)(PMMA)-PtBA-(PMMA)(PS) and (PS)(PMMA)-PEG-(PMMA)(PS) with controlled molecular weight and low polydispersity (Mw/Mn=1.33, 1.16). GPC traces, 1H-NMR, DSC, and AFM investigations show that both initiator and polymerization were carried out successfully.