Bambu lifi ve iplik özelliklerinin diğer lif ve ipliklerin performans özellikleri ile karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Comparative analysis of bamboo fiber and yarn properties with performance properties of other fibers and yarns
- Tez No: 223568
- Danışmanlar: PROF.DR. BÜLENT ÖZİPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bambu, Viskon, Ring iplik, Uster istatistikleri, Bamboo, Viscose, Ring yarn, Uster statistics
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalısmada, isletme sartlarında ring iplik egirme sisteminde üretilen farklı numaralardaki %100 bambu ipliklerin fiziksel parametrelerinin incelenmesi; böylece bambu lifinin güçlü ve zayıf yönlerinin tespit edilmesiyle, hammadde ve iplik maliyetlerinin de göz önünde bulundurulması kosuluyla, alternatif olusturabilecegi lif tiplerinin belirlenmesi hedeflenmistir. Fitil olarak tedarik edilen bambu lifinden, ring iplik egirme sisteminde Ne20/1, Ne24/1, Ne30/1, Ne36/1, Ne40/1, Ne50/1 olmak üzere altı farklı numarada %100 bambu iplikleri üretilmistir. Daha sonra üretilen bu ipliklerin numara, büküm, düzgünsüzlük, kopma mukavemeti, kopma uzaması ve tüylülük ölçümleri yapılmıstır. Elde edilen sonuçlar, Uster istatistiklerine göre %100 ring viskon iplik parametreleri ile karsılastırmalı olarak degerlendirilmistir. Çalısmanın sonunda, üretilen ipliklerinin özelliklerinin %100 viskon ring iplik özellikleri ile benzerlik gösterdigi; hatta ipligin düzgünsüzlük ve kopma uzama degerlerinin daha iyi seviyede oldugu belirlenmistir. Ancak; Ne 50/1 iplige ait verilerin istenen kalite seviyelerinde olmadıgı gözlenmistir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is the determination of physical properties of 100% bamboo yarns in different counts that were produced in ring spinning system under the conditions of a spinning mill and in this way, determination of fiber types that bamboo is expected to be a supplement, by stating the strength and weakness of bamboo fiber and considering the raw material and yarn costs. In this study, Ne20/1, Ne24/1, Ne30/1, Ne36/1, Ne40/1, Ne50/1 100% bamboo yarns were produced from bamboo roving in ring spinning frame. Then, counts, twist values, irregularity, breaking tenacity, breaking elongation and hairiness of these yarns were tested. The results were compared with %100 ring viscose yarn parameters in Uster statistics comparatively. At the end of the study, it was observed that parameters of bamboo yarns are similar to that of %100 viscose ring spun yarns; besides, irregularity and yarn elongation values are better. However, it was observed that the values of Ne 50/1 yarn do not comply with the desired quality levels.