Tekstil endüstrisi reaktif boya banyolarının elektrokimyasal yöntemler ile arıtımı
Treatment of reactive dye bath effluents used in textile industry with electrochemical methods
  1. Tez No: 223587
  2. Yazar: BURCU VARDAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. N. IŞIK KABDAŞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Reaktif boya banyosu, elektrokimyasal arıtma, Fenton oksidasyonu, koagülasyon-flokülasyon, renk giderimi, organik madde giderimi, Reactive dye bath, electrochemical treatment, Fenton oxidation, coagulation-flocculation, color removal, organic matter removal
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Bilimleri ve Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
Bu çalısmada, bir tekstil reaktif boya banyosunun çelik ve alüminyum elektrotlar kullanılarak elektrokimyasal yöntemler ile arıtımı incelenmis, baslangıç pH'sı, akım yogunlugu, elektrolit tipi, süre ve elektrot malzemesi gibi isletme parametrelerinin ve ayrıca NaCl, Na2CO3 ve iyon tutucu gibi boya banyo bilesenlerinin proses verimi üzerine etkileri KOİ ve renk parametreleri ile AOX olusum potansiyeli ve biyolojik arıtılabilirlikteki iyilesme bazında belirlenmistir. Elde edilen veriler koagülasyon-flokülasyon ve Fenton oksidasyonu deneylerinden elde edilen sonuçlar ile mukayese edilmis ve çalısılan kosullarda gerek Fenton oksidasyonu gerekse çelik ve alüminyum elektrotların kullanıldıgı elektrokimyasal arıtma ile oldukça yüksek verimde KOİ gideriminin saglandıgı görülmüstür. FeSO4 koagülasyonu, Fenton oksidasyonu ve çelik elektrot ile elektrokoagülasyon ise renk giderimi açısından etkin bulunmustur. Deneysel çalısma çerçevesinde belirlenen optimum isletme kosulları saglandıgında çelik elektrot ile elektrokoagülasyonun tekstil endüstrisi atıksularının arıtımında basarı ile kullanılabilecegi sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, treatment of a reactive dye bath effluent with electrochemical treatment methods by using steel and aluminum electrodes was investigated and the effect of operational parameters such as pH, current density, type of electrolyte, time, type of electrode material and also dye bath components such as NaCl, Na2CO3 and sequestering and dispersing agent on process efficiency was determined on the basis of COD and color parameters as well as AOX formation potential and improvement of biological treatability. These results were compared with the results of coagulation-flocculation and Fenton experiment results. Results have indicated that very high removal efficiency was obtained with both Fenton oxidation and electrochemical treatment with steel and aluminum electrodes at studied conditions. FeSO4 coagulation, Fenton oxidation and electrocoagulation with steel electrodes were found effective for color removal. It has been concluded that this technology can be successfully used for treatment of textile wastewaters when the optimum operational conditions that are determined in this experimental study are obtained.