Bilgisayar teknolojisi eşliğinde mekan kavramının dönüşümü - yeni mekan tanımları
Transformation of space concept with computer technology – new space definitions
  1. Tez No: 223588
  2. Yazar: EZGİ AK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MELTEM AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: fiziksel mekan, mekan-zaman, sanal mekan, dalma, etkilesim, bilgisayar teknolojisi, sanal gerçeklik, siber mekan, hareket, zaman, bilgi, akıskanmekan, degisim mekan, melez mekan, physical space, space-time, virtual space, immersion, interaction, computertechnology, virtual reality, cyberspace, move, time, information, liquid space, transformation space, hybrid space
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarımda Bilişim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalısmada, bilgisayar teknolojisiyle birlikte dönüsüm geçiren mekan kavramı,fiziksel mekan, zihnin ürünü sanal mekan ve bilgisayar teknolojisinin ürünü sibermekan odaklı incelenmistir. Fiziksel mekan, mekan-zaman kavramları ve fizikselmekanın algısı üzerinde durulmustur. Zihnin ürünü olan sanal mekan kavramı,etkilesim ve daldırmayla iliskisi açıklanmıstır. Sanal mekan deneyimine olanak verenortamlar belirlenmistir. Bilgisayar teknolojisiyle ortaya çıkan sanal gerçeklik ve sibermekan kavramları arastırılmıstır. Temel mekan kavramları olan fiziksel, sanal ve sibermekanın iliskileri çözümlenmistir. Mekanın algı ve deneyiminde etkin olan faktörlerindönüsümüyle ortaya çıkan yeni mekan tanımları belirlenmistir. Bu tanımları içerdigidüsünülen bazı mekan tasarımları incelenmistir. Literatür taramasının yapılması vetasarım örneklerinin incelenmesi sonucunda, güncel durum tartısılmıs ve gelecekle ilgiliöngörüde bulunulmustur.
Özet (Çeviri)
In this study, space concept transformed with the computer technologies is examined byfocusing on physical space, virtual space as a product of mind and cyberspace as aproduct of computer technology. Physical space, space-time concepts and the perceptionof physical space are emphasized. Virtual space that is a product of mind and itsrelationship with interaction and immersion are explained. Virtual space experiencepromoter environments are determined. Virtual reality and cyberspace concepts?emergence with the computer technology is explored. The analysis of the basic spaceconcepts namely physical, virtual and cyberspace relations is made. New spacedefinitions set by the transformation of factors, which are effective on space perceptionand experience, are identified. Some designed spaces are examined which contains thesedefinitions. The conclusion of the literature scan and the study of design cases,contemporary situation is discussed and the foresight about future is made.