Konutlarda enerji giderlerinin azaltılmasına yönelik bir çalışma
The study regarding to the reduction of energy cost in residences
- Tez No: 223589
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜL KOÇLAR ORAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Mimarlık, Energy, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Enerji korunumu, Enerji giderleri, Bina kabugu, simülasyon, Toplukonut, Energy Conservation, Energy costs, Building envolope, Simulation, Housing-estate
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çevre Kontrolü ve Yapı Teknoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalısma, konutlarda yıllık enerji giderlerinin hesaplanması, yıllık enerji giderlerininazaltılması için öneriler gelistirilmesini bir uygulama çalısması ile ele almaktadır.Uygulama çalısması, enerji giderlerinin azaltılmasında etkili olan tasarım parametredegerlerine iliskin farklı alternatiflerin gelistirilmesi ve belirlenen bu alternatiflerin ilkyatırım maliyetlerine etkisinin de irdelenmesine yönelik örnek bir çalısmayıkapsamaktadır. Çalısma, İstanbul-acıbadem semtinde bir toplu konut projesine bir binasimülasyon programı olan E-quest programı yardımı ile uygulanmıstır. Toplu konuttabulunan her bir bina için yıllık ısıtma,sogutma ve aydınlatma yükleri ve enerji giderlerihesaplanmıstır. Ayrıca, enerji yüklerinin azaltılmasına iliskin yapılan öneriler sonucuolusacak enerji giderleri de hesaplanmıs, mevcut durumdaki enerji giderleri ilegrafikler aracılıgı ile karsılastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study ,the calculation of energy costs in residences and improving alternativesregarding to the reduction of energy costs are examined with the application study. Theapplication study includes improving alternatives regarding to the design parametersaffecting the enegy costs and the effect of these alternatives to the first cost. This study isapplied to the housing-estate project in stanbul-Acıbadem with the aid of buildingsimulation programme E-quest. The annual heating, cooling and lighting energyconsumptions in the housing-estate are calculated. On the other hand, the energy costsare calculated and compared with the existing energy costs of the buildings.