Türk tekstil firmalarının yurtdışı pazarlarına yönelik markalaşma süreci ve ilgili pazarlama faaliyetleri
An investigation of btanding process and related marketing activities of Turkish apparel firms in foreign markets
- Tez No: 223590
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞEBNEM BURNAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Hazırgiyim, Uluslararasılaşma, Markalaşma, Denim
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Türk hazırgiyim sektörü içinde faaliyet gösterendenim konfeksiyon üreticilerinin yurtdışı pazarlara yönelik markalaşma ve ilgilipazarlama faaliyetlerinin incelenmesi ve değerlendirilmesidir. Bu amaçdoğrultusunda ilgili yazının incelenmesinin ardından denim sektöründe faaliyetgösteren ve yurtdışına kendi markası ile ürün satanların en başında gelen beşfirma ile derinlemesine yüzyüze mülakatlar yapılmıştır. Elde edilen bilgiler, tümfirmaların markalaşmaya büyük önem verdiklerini ortaya koymuştur.Araştırmada incelenen firmalardan elde edilen bilgiler doğrultusunda Türkhazırgiyim firmalarının uluslararasılaşma süreçleri ele alınmış, bu firmalardanbazılarının direkt kendi markası ile, bazılarının ise müşteri markaları ile ihracatyapmaya başladıkları gözlemlenmiştir. Yapılan çalışmada, firmaların markaisimlerini bulup seçmeleri, marka imajı ve kimliği, pazar bölümlendirme, hedefkitle ve tutundurma, rekabet, ürün, fiyat ve dağıtım kararları ele alınmıştır. Elealınan bu faktörlerin, firmaların markalaşma süreçlerine ilişkin etkilerideğerlendirilmiş ve incelenen firmalar temelinde markalı ürünlerde yurt dışıpazarlara yayılma faaliyetleri için önerilen süreç ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to investigate and evaluate the factors that affect thebranding process and related marketing activities of Turkish denim garmentsuppliers in foreign markets. Under this aim, following the review of the relevantliterature, in depth interviews have been made with five big sized Turkish denimgarment suppliers that sell their own brands in foreign markets. The interviewsreveal that all the firms investigated are highly committed to branding. Theinternalization processes are investigated of these firms and the interviews showthat some of the firms have been exporting with their own brand while the othersare exporting with the customers private labels. In this study, deciding on thebrand names, brand image, brand personality, segmentation, targeting,promotion, competition, product, price and distribution decisions / factors areinvestigated. The effects of these factors on branding process have been evaluated,and the suggested process regarding the spreading of the branded products inforeign markets has been formed.Key Word: Turkey, Apparel Industry, Internalization, Branding, Denim