Talep tahmininde yapay sinir ağlarının kullanılması
Sales forecasting using artifical neural networks
  1. Tez No: 223596
  2. Yazar: FATİH ADIYAMAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞULE ÖNSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Artificial Neural Networks, Sales Forecast, Yapay Sinir Agları, Talep Tahmini
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
For companies, the possibility of surviving is parallel with the accuracy of predictions in increasing competition environment. In that concept, demand prediction is important for all companies. Demand prediction is determining the demand level of a product or more than one product of a company for a time in the future. While having determined strategic and tactical decisions by company management; with the help of demand prediction which is one of the main tools used to achieve short term and long term targets, the functions of a company arise to the optimum profit level with an effective planning and the conflict between strategic targets and operational necessities decreases. In that study, artificial neural network and demand predictions concepts are explained. In application part of this study, artificial neural networks sales forecasting model for golden products is builded and implemented. On the other hand, prediction models are builded for regresion analysys and curve estimation method. In conclusion, results are compared and shown that artificial neural networks is an efficient tool for forecasting.
Özet (Çeviri)
Artan rekabet ortamında sirketlerin gelecek için güvenle yol alabilmeleri tahminlerindeki dogruluklarla paraleldir. Bu kapsamda talep tahminleri tüm isletmeler için önemlidir. Talep tahmini, gelecekteki bir zaman süresi için sirketin bir ürünü veya çesitli ürünleri için talep düzeyini tespit etmektir. Sirket yönetiminin stratejik ve taktik kararların alınmasında, kısa dönemli ve uzun dönemli hedeflere ulasmada kullanılacak en temel araçların basında gelen talep tahmini sayesinde etkin bir talep planlama ile sirket fonksiyonları optimum kar seviyesine dogru ilerler, stratejik hedefler ile operasyonel gereksinimler arasındaki çatısma azalır. Çalısma içerisinde yapay sinir agları ve talep tahmini kavramları açıklanmıstır. Uygulama bölümüde yapay sinir agları kullanılarak altın ürün satısları ile ilgili bir tahmin modeli kurulmus ve ytgulanmıstır. Yapay sinir agları yönteminin yanısıra regresyon analizi ve egri uydurma yöntemleri ile de altın ürünlerin talep tahmini yapılmıs ve sonuçlar kıyaslanmıstır. Uygulama sonucunda yapay sinir agı yönteminin etkin bir talep tahmini yöntemi oldugu gösterilmistir.