Bir uzay aracının yörünge stabilitesi
Orbital stability of a spacecraft
  1. Tez No: 223595
  2. Yazar: ASLI UTKU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CUMA YARIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Gök mekaniği, Düzlemsel dairesel üç cisim problemi, Düşük enerji transferi, Zayıf kararlılık sınırları, Dinamik sistem teorisi, Celestial mechanics, Planar circular three body problem, Low energy transfer, Weak stability boundry, Dynamical system theory
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uçak ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmada düzlemsel dairesel kısıtlanmış üç cisim probleminde dinamik sistem teorisi anlatılmış ve dinamik sistem teknikleri uygulanmıştır. Dinamik sistem teorisini önemli yapan şey, günümüzde kısıtlı olanaklarla yapılan uzay seyahatlerinde geleneksel transfer tekniklerine göre daha az enerji harcanmasını sağlamaktır. Dinamik sistem teorisindeki manifoldlar, yani rotayı içeren yörünge demetleri, rotada uzay aracının daha az enerji ile, ama belki biraz daha uzun zamanda, gezegenler arasında seyahatine imkanı vermektedir. Bu tezde, ilk önce genel gök mekaniğinin konularından ve geleneksel transfer tekniklerinden söz edilmektedir. Daha sonra, ?Düşük Enerji Transferi? alt başlığında, dinamik sistem teorisi ve bu teorinin uygulamalardaki kullanım olasılıkları anlatılmaktadır. En son olarak da, MATLAB'da, kısıtlı üç cisim problemi ile ilgili temel uygulamalar ve dinamik sistem teorisinin olası uygulamaları gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this paper dynamical systems theory is described in the planar circular restricted three-body problem and dynamical systems techniques are applied. The thing that make important the dynamical systems theory is provide to spend lower energy than traditional transfer techniques in space travels that made limited possibilities today. Manifolds, that is bunch of orbits which include new course, in dynamical system theory make voyages among planets possible for spacecraft with lower energy, but maybe little longer time. In this thesis , topics of general orbital mechanics and traditional transfer techniques are discussed. Then, dynamical systems theory and its probable usage of applications are discussed at the lower head of ?Low Energy Transfer?. At the end, basic applications about restricted three body problem and possible application of dynamical systems theory are shown MATLAB.