Bilgi teknolojilerindeki gelişmeler karşısında 'geleceğin konutu'nun dönüşümü
The transformation of 'house of the future' within the developments in information technologies
- Tez No: 223598
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MELTEM AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Seri-Üretim, Seri-Kisisellestirme, Akıllı Konutlar, BilgisayarDestekli Mimari Tasarım, Bilgi Teknolojilerindeki Gelismelerin `Gelecegin Konutu'naEtkileri, Mass Production, Mass Customization, Smart Houses, Computer AidedArchitectural Design, Effects of Developments in Information Technologies to the`House of the Future
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarımda Bilişim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalısmada, özellikle endüstri çagı olarak kabul edilen 1930'lardan, bilgi çagı ya dabilgi ötesi çag olarak tanımlanan içinde bulundugumuz döneme kadar olan süreçte, bilgiteknolojilerindeki gelismeler karsısında, her dönemin kendi kosullarına baglı olarakortaya çıkan `gelecegin konutu' prototiplerinin dönüsümü incelenmistir. 1930'lardanitibaren artan konut ihtiyacına seri-üretim tekniklerinde çözüm aranmıs, bu monotonkonut ortamlarının ortaya çıkmasına neden olmustur. Monotonlugu kırmaya çalısantasarımcılar insanlara fantastik gelen ve kabul görmeyen önerilerde bulunmustur.1980'lerde, günlük isleri üstlenmek üzere otomatiklestirilmis `akıllı konut'lardan olusanbir gelecek öngörüsü yaygınlasmıs, ancak akıllı konutların programlanması ile ilgilisorunlar bu teknolojinin yaygın hale gelmesini engellemistir. 1990'lardan itibarengelisen bilgisayar destekli tasarım ve üretim araçları essiz ve karmasık biçimli nesneleriekonomik biçimde üretme imkanını sunarken, `seri-üretim'in yerine konmak içingelistirilen `seri-kisisellestirme` teknikleri `gelecegin konutu'nun hayal edilme biçiminide degistirmistir. Geçmiste `gelecegin konutu' ile ilgili yansıtılanlar otomasyonun insanıgünlük islerden kurtarması fikrine dayanırken arastırmalar günümüzde farklı bir yönekaymıstır. Akademik ortamlarda gelistirilen `gelecegin konutu' prototipleri, kullanıcıyısensorler yardımıyla tanıyarak ihtiyaçlarına yanıt veren etkilesimli ortamlar olarakkurgulanmaktadır. Gelisen bilgi teknolojilerine baglı olarak konut mekanına simdidenfarklı anlamlar yüklenmektedir. Internet sayesinde ortaya çıkan konut içi çalısmaortamı (home office) kavramında oldugu gibi yakın gelecekte alısveris, eglence, egitim,ve saglık hizmetleri de konut bünyesinde erisilebilir olacaktır. `Gelecegin konutu'; `bilgiakısını insan bedenine tasıyan bir protez', `sadece mekan sınırlayıcı degil teknoloji içinbir ortam saglayıcı', ve `internet ortamında kullanıcı tarafından tasarlanan vekisisellestirilebilen bir endüstri ürünü' haline dönüsecektir.
Özet (Çeviri)
In this study, the transformation of `house of the future? prototypes that emergeaccording to differentiating conditions in every period, within the developments ininformation technologies, are analyzed, especially from the 1930's that accepted asIndustrial Age to the present day which is defined as Information or Post-InformationAge. The attempts to fulfill the demand of housing by means of mass-production since1930?s, caused the emergence of the monotonous environments and to prevent monotony,fantastic designs which could not be accepted by society were recommended. In 1980?s,`smart houses? which are automated to handle the household chores has appeared. Butthe problems associated with the programming hindered this technology to bewidespread. By the 1990?s, while computer aided design and production techniquesallow designers to create objects with unique and complex forms economically, theconcept of `mass-customization? which is developed instead of `mass-production?,changed the way of imagining `house of the future?. Today, the `house of the future?prototypes generated in the academic environments are designed as interactiveenvironments that recognize the user by sensors and fulfill the demands of him/her.Within the developments of information technologies, different meanings have alreadybeen added to the housing space. Like the `home office? concept brought by the Internet,shopping, entertainment, education and health services will be accessible through thehouse in the near future. `House of the future? will turn out to be `a prothesis that iscarrying the flow of information to the human body?, `not only a limitator for the spacebut also an envrionment provider for the technology?, and `an industrial product that isdesigned and personalized by the user?.