Tünel kalıpla inşa edilen binaların deprem yükleri etkisindeki davranışının incelenmesi
Earthquake behaviour of structures that built with tunnel form
  1. Tez No: 223599
  2. Yazar: NECLA NERGİS BULGU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TURGUT ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tünel kalıp, Perde duvarlar, Deprem davranışı, Tunnel form, Shear wall, Earthquake behaviour
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu tez çalışmasında taşıyıcı sistemi sadece perdelerden oluşan, tünel kalıp sistemiyle inşaa edilmiş, iki doğrultuda benzer yatay rijitliğe sahip kare planlı binalarda, kat adedinin, Türk Deprem Yönetmeliği 2007'de verilen farklı zemin cinsi ve deprem bölgelerinin ve rijit bodrum düzenlenmesinin iç kuvvetlere ve kat deplasmanlarına etkisi karşılaştırmalı olarak incelenmiş, bina yüksekliğinin belirli bir oranında taşıyıcı sistemdeki rijitlik değişiminin kat deplasmanlarına etkisi araştırılmıştır. Tünel kalıpla inşa edilen perdeli yapılarda örnek donatı detay düzenlenmeleri verilmiştir. Çalışmada, iki yönde toplam perde uzunlukları birbirine yakın kare plana sahip binanın deprem yükleri altında davranışı incelenmiştir. Modal analiz yapılarak binanın genel dinamik davranışı araştırılmış ve Deprem Yönetmeliği 2007'de önerilen formülün verdiği sonuç ile karşılaştırılmıştır. Binaların kat adedinin artmasıyla deplasman davranışının, perdelerin ve bağ kirişlerinin iç kuvvetlerinin değişimi gösterilmiştir. Zemin cinslerinin ve deprem bölgelerinin değişmesinin bina iç kuvvetlerine ve deplasmanlarına etkisi incelenmiştir. Binalarda düzenlenen rijit bodrum katlarının, iki farklı kat adedine sahip bina için, perde iç kuvvetlerine ve kat deplasmanlarına etkisi araştırılmıştır. Ayrıca, çok rijit perdelerden oluşan söz konusu sistemlerde üst katlarda taşıyıcı sistemin rijitliğinin azaltılmasının deplasmanlara etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, shear wall dominant concrete structures that built with tunnel forms are analyzed over seismic zones and soil categories from D.B.Y.B.H.Y. 2007. Effects of building height, rigid basement peripheral walls and decrease of storey rigidity to earthquake behaviour, are investigated. Dynamic analysis performed to a sample building and periods are compared with the result of formula given in T.D.Y. 2007. Changes in maximum story displacements, internal forces of shear walls and coupling beams as building height increases, are shown. Effects of different seismic zones and earthquake regions on internal forces and story displacements for two different building heights are studied. Also the effect of decreasing rigidity of stories to displacement is investigated. At the end of the thesis, reinforcement detailing examples of buildings that built with tunnel forms are given.