Kısıtlar teorisi ve proje yönetiminde bir uygulama
The theory of constraints and a project management application
  1. Tez No: 223604
  2. Yazar: MELİHA GÜRSES
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BERSAM BOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kısıtlar Teorisi, Proje Yönetimi, Kritik Zincir Proje Yönetimi, The Theory of Constraints, Project Management, Critical Chain Project
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Birçok organizasyon için amaç, simdi ve gelecekte daha büyük verimlilik ve karlılıktır. Amaç karlılık olduğu için sistemin daha yüksek düzeyde kar elde etmesini engelleyen kısıtlar ortadan kaldırılmalıdır. Her organizasyon kendi içerisinde bir sistemdir. Bu çalısmada öncelikle, sitemlerin performansını gelistirme ve arttırma yönünde, sisteme bütünlesik bir bakıs açısıyla bakan ve sistemin kısıtlarının nasıl iyilestirileceği ya da ortadan kaldırılacağı konusunda yeni bir yaklasım getiren Kısıtlar Teorisi yaklasımı incelenmistir. Kısıtlar Teorisi organizasyonların bir çok alanlarında kullanılmakta ve kullanımı sonucu yüksek basarı elde edilmektedir. Kısıtlar Teorisinin uygulandığı en önemli alan ise Proje Yönetimindeki uygulamasıdır. Bu uygulama da karsımıza Kritik Zincir Proje Yönetimi yaklasımını çıkarmaktadır. Çalısmanın ikinci kısmında ise Kısıtlar Teorisinin Proje Yönetiminde uygulanma sekli olan Kritik Zincir Proje Yönetimi detaylıca incelenmis ve bu yöntemin proje yönetimine ve dolayısı ile organizasyonlara sağladığı faydalar vurgulanmıstır. Çalısmanın son kısmı, uygulama kısmında ise, kritik yol ile planlanmıs bir projenin çalısmanın ikinci kısımda anlatılan Kritik Zincir proje planlama metodolojisi ile Kritik zincir planlaması yapılmıstır. Sonuç olarak Kritik Zincir yaklasımı ile yönetilen ve planlanan projelerin organizasyona kazandırdığı zaman tasarrufu ve etkin kaynak kullanımı ile basarılı bir sonuç elde edilmistir.
Özet (Çeviri)
Many organizations? main goal is to be more productivity and more profitable now and in the future. There are constraints in the system these obstruct to have more profit so these constraints must be eliminated. Each organization is a system at all. In this study first of all, the Theory of Constraints has been explained. The Theory of Constraints is a new performance improvement methodology that is suggests ways how to improve or eliminate systems constraints. The Theory of Constraints thinks that all systems must discuss totally. The Theory of Constraints is used in many eras in organizations and organizations gain great success by using the theory. The most important usage era of the theory of constraints is project management application. This application has known in the literature as Critical Chain Project Management. In the second part of the study, The Critical Chain Project Management methodology has been explained and its benefits bring to project management and organization has been discussed. In the last part of the study, a project, that has been planned by the critical path methodology, has been re ? planned by the critical chain methodology. In conclusion, we can see the organizations benefits such as time reducing and effective resource planning by using the critical chain project management methodology.