Güvenli etmen sistemi kullanarak e-borsa tasarımı ve gerçeklenmesi
Design and implementation of e-stock market using secure agent system
  1. Tez No: 223603
  2. Yazar: CEVHER CEMAL BOZKUR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NADİA ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Yazılım etmenleri, Borsa, Güvenlik, Dagıtık sistemler, Software agents, Stock market, Security, Distributed systems
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
İnternet gün geçtikçe büyümekte; internetin sagladıgı uygulama sayısı ve interneti kullanan kullanıcı sayısı da sürekli artmaktadır. Elektronik ticaret uygulamaları da bu gelisimden payını almıstır; gün geçtikçe mevcut uygulamaların kalitesi artmakta ve yeni uygulamalar devreye girmektedir. Sanal borsa uygulamaları da son yıllarda popülerlik kazanan e-ticaret uygulamalarından biridir. Yatırımcıların gerçek risk almadan alımsatıs yapabildigi bu uygulamalar sayesinde, yatırımcılar yatırım becerilerini gelistirme ve tecrübe kazanma fırsatını elde etmektedirler. nternette çalısan her elektronik ticaret uygulaması gibi, borsa uygulamasının da performans, bilgi güvenligi ve ölçeklenebilirlik gibi ihtiyaçları vardır. Son yıllarda, bilisim dünyasında ilgi gören hareketli etmen teknolojisi, elektronik ticaret uygulamalarının ihtiyaçları için çözüm önerileri sunmaktadır. Bu çalısmada sanal borsanın, dagıtık ve güvenli bir etmen sistemi kullanılarak gerçeklenmesi saglanmıstır. Etmen çatısı olarak güvenli bir hareketli etmen sistemi olan GES (Güvenli Etmen Sistemi) kullanılmıstır. GES, sagladıgı etkin güvenlik özellikleri yanında, güçlü ve esnek yapısı nedeniyle de kullanılmaya deger yeni bir hareketli etmen sistemidir. Sonuç olarak, hareketli etmen sistemi kullanılarak modüler, güvenli, ölçeklenebilir ve güvenilir bir elektronik borsa uygulaması gelistirilmistir.
Özet (Çeviri)
The Internet is growing exponentially; and number of users and number of applications are growing respectively. Like other applications, electronic trading applications are affected from this trend, quality of available applications are improving and new applications are created. Virtual stock markets are one of these e-trade applications which are getting more popular in recent years. These applications provide a risk-free environment for investors, so that they can buy and sell securites without taking risk and they gain experience about the trading strategies. Like other e-trading applications run over Internet, virtual stock market needs data security, performance and scalability. Agent technology that gets attention from IT world, suggests solutions for e-trading application?s needs. In this work, virtual stock market is implemented by a secure and mobile agent system. SECMAP (Secure Mobile Agent Platform) is used as the secure mobile agent platform. SECMAP is worth being used not only for the security features it presents for agents and hosts, but also for its very flexible and powerful agent programming interface. Consequently, a modular, secure, scalable and reliable electronic stock market application is implemented with a mobile agent system.