Kentsel dönüşüme aktörlerin bakışı: Zeytinburnu pilot projesi örneği
The actors' approach to urban regeneration: the exapmle of Zeytinburnu pilot project
- Tez No: 223608
- Danışmanlar: PROF.DR. A. ŞULE ÖZÜEKREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Şehircilik ve Bölge Planlama, Architecture, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kentsel dönüsüm, Aktörler, Zeytinburnu Pilot Projesi, Urban regeneration, Actors, Zeytinburnu Pilot Project
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Proje ve Yapım Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalısmada, İstanbul'da pilot proje alanı seçilen Zeytinburnu'nda aktörlerin kentsel dönüsüme bakısı irdelenmistir. Bu çerçevede; öncelikle kentsel dönüsüm kavramı ve bu kavram ile bağlantılı kavramlar ele alınmıstır. Ardından, dünyada 19.yüzyıldan bu yana yasanmıs kentsel dönüsüm evreleri değerlendirilmis ve ?ngiltere, Tokyo, Berlin ve Barselona örnekleri basarılı ve basarısız yanları ile incelenmistir. Türkiye'den örnek uygulamalar arastırılarak Türkiye'de kentsel dönüsüm alanındaki yasal alt yapı ile beraber ortaya konulmustur. İstanbul'da kentsel dönüsümün gündeme gelmesi süreci ele alınarak bu baslıktaki yönetsel yapı irdelenmis ve ardından tezde odaklanılan Zeytinburnu Pilot Proje Alanı değerlendirilmistir. Alan çalısması, aktörler ile yapılan görüsmelerden olusturulmus; bunun sonucunda görüsmelerin incelenmesi ve değerlendirilmesi ile pilot proje alanı ve diğer uygulamalar için tartısma ve öneriler sekillenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, the actors? approach to urban regeneration is examined, based upon the example of Zeytinburnu Pilot Project. Within this context, ?urban regeneration? concept and other concepts related to it are treated at first hand. Then, urban regeneration processes experienced in the world since the 19th century are examined and then examples of England, Tokyo, Berlin and Barcelona are examined in successful and unsuccessful aspects. The samples of application from Turkey have been focused on, while stressing on legal framework of urban regeneration in Turkey. Thereafter, administrative structure of the process of urban regeneration in Istanbul and Zeytinburnu Project field have been evaluated, from beginning to this time. Within field work, interviews with participant actors are studied and as a result, propositions for Zeytinburnu Project, for future practices and for further debates have been discussed and shaped.