Ti6Al4V titanyum alaşımının işlenebilirliğinin ısıl işlem yardımıyla arttırılması
Effect of heat treatment on machinability of Ti6Al4V alloy
- Tez No: 223609
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA BAKKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: İşlenebilirlik, Isıl islem, Titanyum alasımları, Ti6Al4V, Tornalama, Machinability, Heat treatment, Titanium alloys, Ti6Al4V, Turning
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Gün geçtikçe kullanımı artan titanyum ve alasımlarının talaslı islenebilirliginin arastırıldıgı bu çalısmada, en genis kullanım alanına sahip titanyum alasımı olan Ti6Al4V alasımının islenebilirliginin degisik ısıl islemler kullanılarak arttırılması hedeflenmistir. Bu alasıma ait 16 mm çapındaki çubuk seklindeki malzemeler tavlama, su verme ve yaslandırma olmak üzere 3 degisik ısıl isleme tabi tutulmus ve böylece 3 farklı iç yapı elde edilmistir. Bu 3 farklı iç yapının herbiri tornalama yöntemi ile aynı kesme parametreleri kullanılarak kuru kesme sartlarında islenmis ve islenebilirligin belirleyicisi olan kesme kuvvetleri, talas formu, takım ömrü ve yüzey kalitesi parametreleri ölçülmüstür. Ölçülen bu degerler literatürle karsılastırılmıstır. Sonuç olarak tavlanmıs numuneye ait islenebilirlik kriterleri ile yaslandırılmıs numuneye ait kriterler iç yapılarının tamamen farklı olmasına ragmen birbirine oldukça yakın çıkmıstır.
Özet (Çeviri)
Machinability of Ti6Al4V titanium alloy, which has an increasing application field in industry day-by-day, was investigated by applying different heat treatments to alloys. 16 mm diameter bar shaped specimens were used to anneal, solution treatening and solution treatening and aging applications. After heat treatment operations we had 3 different micro structures. These 3 different micro structural specimens were turned at the same parameters on dry cutting conditions. Cutting forces, chip morhpology, tool life and surface roughness were collected as machinability criterias and compared with literatures. As a result, annealed alloy and aged alloy machinability criterias were very similar despite the micro structures were completely different.