Burgazada kentsel sit koruma önerisi
Burgazada cultural site conservation proposal
- Tez No: 223611
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YEGAN KAHYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Burgazada, Kentsel Sit, Kentsel Koruma, Adalar, Burgazada, Urban Site, Urban Conservation, Prince Islands
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Restorasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 282
Özet
Bu çalısmada, öncelikle Burgazada'nın tarihi, fiziksel ve sosyal gelisimi incelenmistir. Çalısma alanını olusturan Burgazada Kentsel ve Doğal Sit Alanı'nın değisimini, geçmis ve günümüzdeki durumunu belirlemeye yönelik çalısmalar yapılmıstır. Bu amaçla fiziksel ve doğal çevre analiz ve tespitlerle incelenmis, Adalar'ın sit alanları bütünü olarak tescil edilmesiyle birlikte alınan koruma kararları ve imar planı hazırlama süreci, kurul kararları, plan ve plan raporları doğrultusunda irdelenmis, geçmisten günümüze değisim arsiv çalısmaları, eski harita, fotoğraf ve planlarla kentsel doku ve tek yapı ölçeğinde belgelenmis, sonrasında yapılan arastırmaların değerlendirmesi yapılarak tarihi dokuyu koruyacak kentsel ve tek yapı ölçeğinde önlemler yasal sürece iliskin önerilerle birlikte plan ve rapor düzleminde olusturulmustur.
Özet (Çeviri)
In this study, primarily historic, physical and social development of Burgazada is examined. Studies are made to determine the transformation, past and present situation of Cultural and Natural Site in Burgazada. For this purpose physical and natural environment is evaluated through analysis. After the registration of Prince Islands as cultural site, conservation desicions and conservation plan preparing process is examined according to the former desicions made, plans and plan reports. The transfromation from past to present is determined on building and area scope through archive studies documenting old map, photograph and plans. After an evaluation of the studies made, proposals are brought through plan and report base by building and area scope with the suggestions to the legal process.