Portal krenlerin tasarımı ve sonlu elemanlar yöntemiyle gerilme analizi
Gantry crane design and stress analysis by means of finite element method
  1. Tez No: 223616
  2. Yazar: ALİ BURAK ERDİL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMAİL GERDEMELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Portal kren, Gerilme analizi, Sonlu elemanlar, Gantry crane, Stress analysis, finite element method
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Sonlu elemanlar metodu, son yirmi yılda bilgisayar destekli tasarımın vazgeçilmez bir parçası olmustur. Özellikle hızlı ve güvenilir biçimde gerçeklestirilmesi gereken mukavemet analizlerinde, malzemenin tahribatını gerektirecek deneylerin bilgisayarda tahribatsız olarak gerçeklestirilmesinde, çok sayıda tekrar gerektiren hesaplarda bu metodun sağladığı faydalar tartısılmazdır. Bu çalısmada, bu metodun portal krenlere uygulanması ele alınmıstır. Bu çalısmada transport tekniğinde sıklıkla kullanılan kaldırma ekipmanlarından biri olan portal krenler incelenecektir. Limanlarda, tersanelerde ve depolarda genis çapta kullanma alanları bulan portal krenlere, isletim sırasında bir çok yük etkimektedir; bu yüklerin en önemlileri olarak, sistem elemanlarının kendi ağırlıklarından meydana gelen yükler ve hareketten dolayı olusan isletme yükü sayılabilir. Ayrıca özellikle açık alanlarda çalısan portal krenlere etkiyen rüzgar ve iklim sartlarından olusan ek zorlanmalar da göz önüne alınırsa; portal krenlerde ve özellikle de portal kreni tasıyan gövdesinde ciddi anlamda gerilmelerin ortaya çıkacağı açıktır. Mühendislik problemlerin çözümünde sayısal metotlar son yıllarda sıklıkla uygulanmaktadır. En çok bilinen ve kullanılan yöntem sonlu elemanlar metodudur. Sonlu elemanlar metodunun uygulanmasında LUSAS programı kullanılmıstır. Öncelikle tersanede kullanılmakta olan bir portal kren iskeleti bilgisayarda modellenmistir. Bu model, sonlu elemanlar analizleri ile elde edilen sonuçlara göre adım adım gelistirilmis ve ideale mümkün olduğu kadar yakın bir model elde edilmistir. Daha sonra bu model üzerinde çesitli sonlu elemanlar analizleri gerçeklestirilmis ve karsılastırmalar ile iskeletin çesitli özelliklerinin sonuca nasıl etki ettiği tesbit edilmistir. Bu islemlerle sonlu elemanlar metodunun portal kren tasarımında klasik hesap yöntemlerine göre avantajları ve sunduğu olanaklar incelenmistir.
Özet (Çeviri)
Finite Element Method has proved to be an indispensable element of computer aided engineering in the last twenty years. Especially in quick and reliable resistance calculations, the tests which require the destruction of the material and when repetitive calculations are needed, the importance of the finite element method is indisputable. This thesis deals with the application of this method on gantry crane systems. In this study, a portal crane, which is one of the lifting equipments, frequently used in materials handling is investigated. Portal cranes which are affected by a number of load combinations can be used in seaports, shipyards and warehouses with a wide range of usage areas during the operation. Most important loads are self weight of the system elements and the movement of operating load. Moreover, it is considered that, additional forces act on the portal crane, particularly operating in open-air, arise from wind and climate conditions, the great stress values can be observed on portal crane, especially on its body. numerical methods are widely used in engineering problems in the last years. The most famous method is finite element method. The LUSAS program has been used to perform the finite element analysis. First, the truss of a gantry crane which is already used at a shipyard was modelled on the computer. This model has been improved step by step according the results of finite element analyses. Various finite element analyses were performed on this final model and the effects of the changes in various properties of the truss were determined with comparisons. With these analyses the new possibilities and the advantages of finite element method over conventional calcualtion methods on gantry crane design and optimisation have been analysed.