Yazılım iyileştirilmesinde kalite fonksiyonu yayılımı ve bir uygulama
Quality function deployment for software betterment and an application
  1. Tez No: 223621
  2. Yazar: SEZİN BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SITKI GÖZLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite, Kalite Fonksiyonu Yayılımı, Müsterinin Sesi, Toplam Kalite Yönetimi, Quality, Quality Function Deployment, QFD, Voice of Customer, Total Quality Management
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Toplam kalite kavramının tüm Dünya' da yayılmaya baslaması ile , üretim döngülerini kısaltma, müsteri taleplerine tam karsılık verme ve pazara bu sekilde hakim olabilme amacı ile çesitli kalite teknikleri ortaya çıkmıstır. Bunlardan biri de Kalite Fonksiyonu Yayılımı (KFY)' dır. KFY, müsteri taleplerini teknik gereksinimlere dönüstürerek, isletmelerin ürünlerini en kısa sürede, en düsük maliyetle ve en yüksek kalite ile pazara sunmalarını saglayan bir yaklasımdır. KFY' de önce müsteri ihtiyaç ve talepleri belirlenir, sonra ürün veya hizmetin özelligine göre teknik gereksinimlere karar verilir. Belirlenen müsteri talepleri ve teknik gereksinimlere göre kalite evi olusturulur. Bu çalısmada, bir yazılım uygulamasına KFY uygulanmıstır. Uygulamanın müsteri gereksinimlerini ne derecede karsıladıgı bulunarak iyilestirilmesi gereken noktalar çıkarılmıstır.
Özet (Çeviri)
With the deployment of the total quality management around the World, in order to shorten the production time, meet the customer demands and control the market, kinds of quality techniques are appeared. One of the technique is Quality Function Deployment (QDF). QFD is a technique, which transforms customer demands to technical recuirements. By the way, firms can presents their product to the market as soon as possible, with the minimum cost and the highest quality. With QFD, first customer requirements and demands, and according to characteristics of the product or service, technical requirements are clarified. According to determined customer demands and technical requirements, quality house is built. In this study, QFD is implemented to a software application. By finding the percentege of the customer requirements coverages, impovement needs are marked.