Kimya sektöründe dağıtıcı firmaların geleceği: stratejik pazarlama kapsamında analiz ve öneriler
The future of distributors in chemical industry, strategic marketing planning approach, suggestions and analysis
- Tez No: 223622
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞEBNEM BURNAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, İşletme, Engineering Sciences, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stratejik pazarlama planlaması, Kimya sektörü, Endüstriyel distribütörler, Strategic marketing planning, Chemical Industry, Industrial distributors
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalısmada, ülkemizin toplam ithalatının önemli bir kısmını gerçeklestiren kimya sektöründe faaliyet gösteren dagıtıcı firmaların, endüstriyel pazarlardaki gelecegi incelenmeye çalısılmıstır. Endüstriyel pazarlarda stratejik pazarlama planlamasının tanımı yapılmıs ve literatür çalısmasına yer verilmistir. Endüstriyel pazarlarda faaliyet gösteren çesitli pazarlama aracılarının tanımı yapılmıs ve dagıtım kanalı içindeki önemleri üzerinde durulmustur. Dünya'da ve Türkiye'de kimya sektöründe yasanan gelismelere yer verilmistir. Sektör firmaları ile yapılan yüz yüze derinlemesine mülakat bulguları derlenmistir. Stratejik pazarlama planlaması süreci kapsamında endüstriyel distribütörlerin pazarda karsı karsıya oldugu fırsat ve tehditler belirlenmis; isletmelerin güçlü ve zayıf yönlerinden hareket edilerek alternatif büyüme stratejileri gelistirilmis; stratejilerin seçimi ile ilgili analiz ve öneriler ortaya konulmustur.
Özet (Çeviri)
In this study the future of distributors, having an important ratio in total import values of Turkey, has been researched. First of all, the definition of strategic marketing planning in industrial markets has been given. The definition of the marketing channel members has been given and the importance of them has been explained. some information about development of chemical industry in the world and in Turkey has been given. Findings of meetings made by various local chemical industry firms has been given. Threats and opportunities has been explained in accordance with strategic marketing planning; suggestions and analysis for growth strategies has been indicated considering the strengths and weaknesses.