The effect of boron nitride and boron carbide additives on the properties of mesophase pitch based carbon foam
Bor nitrür ve bor karbür katkı malzemelerinin mezofaz zift bazlı karbon köpüğünün özelliklerine etkisinin incelenmesi
- Tez No: 223636
- Danışmanlar: PROF.DR. EKREM EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karbon köpük, Mezofaz zift, Bor nitrür, Bor karbür
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Karbon köpügü yeni ve ileri karbon malzemelere önemli bir örnektir ve düsük yogunluk, yüksek ısıl iletkenlik, gözenekli yapı ve dayanıklılık en önemli özellikleridir. Karbon köpügü ısıyı bakırdan altı, aluminyumdan ise dört kat daha fazla iletebilmektedir. Bir çok endüstri karbon köpügünü özelliklerine baglı olarak kendi amaçları dogrultusunda kullanabilir. Örnegin, karbon köpügü yüksek ısıl iletkenliginden dolayı bilgisayar islemcilerinde heat sink olarak, düsük yogunlugundan dolayı hafif malzemelerde kullanılnamktadır. Karbon köpügü ayrıca disçilikte ve kemiklerde de kullanılmaktadır. Yapılan bu çalısmada, Mezofaz zift bazlı karbon köpügünün üretilmesinde uygulanan proses söyledir; mezofaz zift alüminyum mold içinde ve otoklava yerlestirilir. Burada erime noktasının üzerine kadar ısıtılır, sisteme basınç verilir. Basıncın hızlıca bosaltılmasından sonra, stabilizasyon ve karbonizasyon islemleri ile karbon köpügü ele geçirilir. Bu yöntemle elde edilen karbon köpügü stereo mikroskop, Taramalı elektron mikroskop, cıva porozimetre ve sıkıstırılabilirlik testi ile karakterize edilir. Üretilen karbon köpüklerinin yogunlukları ölçülmüstür. Karakterizasyon sonuçlarına göre ise degisik proses sartlarında üretilen karbon köpügünün yapısı belirlenmis olur. Bu çalısmada degisik sıcaklıklar, bor nitrür ve bor karbür katkı malzemeleri, farklı yumusama noktalarına sahip ziftlerin kullanılması ile karbon köpügü üretimi deneyleri gerçeklestirilmistir. Yapılan deneylerin sonucunda, artan sıcaklıkla daha homojen, yogun, dayanıklı ve gözenekli karbon köpügü elde edilmistir.
Özet (Çeviri)
Carbon foam is important example of the new and advance carbon materials, which has low density, high compressive strength, high porosity and high thermal conductivity. The thermal conductivity of carbon foam is six times higher than copper and four times higher than aluminium. Potential application area of carbon foam is huge; many industries used carbon foam for different purposes related to its properties and characterisation. For example due to its high thermal conductivity carbon foam used as a heat sink in a computer precursors, or its used in light weight antennas because of its low density, carbon foam even found application in bone surgery and dentistry. In this study, mesophase pitch based carbon foam is produced. In the production pitch is introduced in an autoclave. The autoclave is heated above the melting temperature of the pitch. The autoclave is pressurize, then depressurized rapidly. Later, stabilization and carbonization step leads to obtain carbon foam. Carbon foam produced with this technique was characterized with stereomicroscopy, scanning electron microscopy (SEM), mercury Porosimetry, and compressive testing. Also density of the samples was measured. The structures and properties of the produced carbon foams are investigated with respect to the parameters involved and further using the characterization results. The parameters, investigated are the effect of boron nitride and boron carbide additives, production at different temperatures and production of the foam with different kinds of pitches having different softening point values. As a result of these experiments it is found that; more homogenoes, interconnected, better structured, higher density, higher compressive strentgh and higher porosity carbon foams are derived with increase in temperature