Tedarik zinciri yönetiminde tedarikçi değerlendirmesi ve ayakkabı sektöründe bir uygulama
Supplier evaluation in supply chain management and application
- Tez No: 223637
- Danışmanlar: PROF.DR. SITKI GÖZLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tedarik zinciri yönetimi, Tedarikçi degerlendirme, VZA, Supply Chain Management, Supplier evaluation, DEA
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Uygulama yapılan ayakkabı firması idaresini kendi üstlendigi 14 magazası, 11 franchise magazası ve distribütörlügünü yaptıgı markaların bayileri için ayak giyim tedarigi yapmaktadır. Bu uygulamada 32 tedarikçi degerlendirmeye alınmıstır. Çalısmaya dahil edilecek tedarikçiler belirlenirken uzun süredir birlikte çalısılıyor olmasına ve homojen bir tedarikçi grubu olusturulmasına dikkat edilmistir. Firma, hammadde yada yarı mamul tedariginde bulunmayıp bitmis ürün tedarigi yaptıgı ve bu bitmis ürünler firmanın satıs kanalları vasıtasıyla son kullanıcıya ulastıgı için maliyet yada karlılık gibi faktörlerin yanı sıra müsteri tatminine yönelik kriterler de tedarikçi degerlendirme açısından çok önemlidir. Bu yüzden girdi ve çıktı faktörleri sadece sayısal degerlerden olusmamaktadır. Degerlendirme sonuçları sayısal degerler olarak VZA yönteminde kullanılmıstır. Tedarikçi bazında elde edilen etkinlik degerleri % 100 ile % 60,04 gibi genis bir aralık içinde degismektedir. Sonuçların bu kadar genis bir aralık içinde degisiyor olması ayakkabı sektöründe güçlü ve kurumsal tedarikçilerin yanı sıra henüz kurumsallasamamıs yada kurumsallasma yolunda ilerleyen tedarikçiler olmasından kaynaklanmaktadır. Bu çalısmanın anlamlı olabilmesi için 6 ay sonra tekrar yapılması, ve tedarikçiler ile paylasılan degerlendirme sonuçlarında gelisme kaydedilip kaydedilmediginin takip edilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Shoe company the subject of the application supplies footwear for 14 stores under their management, 11 franchise stores and dealers for global brands. 32 suppliers were evaluated for this application. While choosing these suppliers long term relationships and homogeneousness of these suppliers are considered. The product that the company supplies from the suppliers is the final product that reaches directly to the customers. Beside profitability and cost of the products customer satisfaction is also an important factor since the shoe company doesn?t supply raw material or semi product. Therefore, input and output factors doesn?t only consist numerical assets. Results of the evaluation were used in DEA as numerical assets. After trying to find the efficient suppliers by using DEA method, solutions to convert the non-productive suppliers to the effective suppliers were researched. Efficiency scores counted by suppliers chances between 100 % and 60,04 %. These differences among suppliers are because of the footwear sector. There are institutional and powerful suppliers while small-scaled suppliers operate too. In order to reach the main target of this application, the evaluation should be repeated within 6 months. It should be checked if the suppliers have an improvement regarding the previous results that were shared before.